16.07.2020 — 11:53

Головне управління статистики у Хмельницькій області повідомляє

Індекси споживчих цін у Хмельницькій області в червні 2020 року

Індекс споживчих цін по області та Україні (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м.Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях) у червні 2020 р. порівняно з попереднім місяцем становив 100,2%, з початку року – 101,4% та 102,0% відповідно.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої в області в червні п. р. зросли на 0,3%. На 2,6–0,2% підвищились ціни на яйця, рибу та продукти з риби, крупи гречані, цукор, свинину, соняшникову олію, безалкогольні напої, макаронні вироби, молоко, пластівці вівсяні, хліб, м’ясо птиці, крупи манні, сири, кондитерські вироби з борошна та цукру. Водночас на 5,5–0,2% подешевшали пшоно, овочі, сметана, рис, крупи ячні, фрукти, кисломолочна продукція, яловичина, пшеничне борошно, сало.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби збільшились на 0,7% за рахунок подорожчання тютюнових виробів  на 1,3%.

Одяг та взуття подешевшали на 1,8%, у т. ч. взуття – на 3,0%, одяг – на 0,9%.

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,8% відбулось в основному внаслідок зменшення тарифів на природний газ на 4,1% та гарячу воду на 1,6%. Разом з тим на 0,3% подорожчали утримання та ремонт житла.

На зростання цін у сфері охорони здоров’я на 0,1% вплинуло подорожчання послуг санаторно-курортних установ на 2,9%. Фармацевтична продукція додала в ціні 0,1%.

Ціни на транспорт підвищились на 0,6%, що зумовлено подорожчанням палива та мастил на 2,2%, шин для легкових автомобілів на 2,1%. Крім того на 0,3% зросли ціни на транспортні послуги.

У сфері зв’язку підвищення цін на 1,5% спричинено подорожчанням послуг мобільного зв’язку (на 3,5%).

Серед інших товарів та послуг суттєво (на 9,4%) зросли ціни на фінансові послуги, на 1,5–0,2% – на послуги закладів швидкого харчування, товари та послуги для особистого догляду, предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла. Зниження цін на 0,6% зафіксовано у сфері відпочинку та культури, у т. ч. на аудіотехніку, фотоапаратуру та обладнання для обробки інформації – на 1,6%.

Про основні показники Єдиного державного реєстру  підприємств та організацій України по Хмельницькій області на 1 липня 2020 року

Станом на 1 липня 2020 р. на обліку в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) по Хмельницькій області перебувало 30,0 тис. юридичних осіб та 1,5 тис. відокремлених підрозділів без статусу юридичної особи.

Найбільша кількість юридичних осіб розташована у містах Хмельницькому (40% від загальної їх кількості), Кам’янці-Подільському (7%) та Хмельницькому районі (6%). У цих регіонах і рівень насиченості суб’єктами в розрахунку на 1000 осіб наявного населення значно перевищує середній рівень по області (24 юридичні особи).

Найпоширенішими організаційними формами суб’єктів економіки залишаються товариства з обмеженою відповідальністю – 8,2 тис. (27% в загальній сукупності юридичних осіб), приватні підприємства – 5,6 тис. (19%), органи влади, організації (установи, заклади) – 3,8 тис. (13%).

У створенні суб’єктів господарської діяльності області брали участь 926 іноземних засновників із 75 країн світу. Найбільша кількість підприємств створена за участю іноземних засновників Російської Федерації – 11%, Польщі – 10% , Туреччини – 8% та Німеччини – 6%.

За січень–червень 2020 р. в ЄДРПОУ області взято на облік 394 юридичні особи (1,3% від загальної їх кількості). Найбільша кількість суб’єктів створена традиційно в м. Хмельницькому (більше половини від усіх заснованих), за видами економічної діяльності – у сфері надання інших видів послуг, оптовій та роздрібній торгівлі (по 16%), у сфері діяльності адміністративного та допоміжного обслуговування (15%), а також у сільському, лісовому та рибному господарствах (13%). Із створених за цей період юридичних осіб 53% становили господарські товариства, 17% – об’єднання громадян.

Разом з тим, у січні–червні 2020 р. знято з обліку в ЄДРПОУ 309 юридичних осіб, з них найбільше – у м. Хмельницькому (68% від загальної кількості ліквідованих). Серед ліквідованих 59% становили приватні підприємства та господарські товариства.