22.06.2021 — 14:12

Ми повинні дати шанс дітям зростати та виховуватися у сім’ях, у першу чергу, враховуючи інтереси дитини, – Сергій Тюрін

На цьому наголосив перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін під час сьогоднішнього засідання колегії ОДА, обговорюючи питання про стан виконання постанови Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 року № 148 “Деякі питання здійснення патро­нату над дитиною”.

Директор обласного центру соціальних служб Тетяна Власюк розповіла, що починаючи з 2005 року Україна почала активно запроваджувати європейські форми та досвід сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування створюючи прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. В області продовжують створювати та працювати 105 прийомних сімей, 21 дитячий будинок сімейного типу, у яких виховується 347 дітей.

У 2009 році Міжнародною благодійною організацією «Партнерство кожній дитині» на території Черкаської та Київської областей почато реалізацію пілотного проекту Сімейний патронат. За період реалізації пілотного проєкту у цих областях було створено 7 патронатних родин.

Зазначимо, що сімейний патронат – це інноваційна послуга, яку запроваджують громади для підтримки сімей з дітьми, які потрапили у складні життєві обставини. Найкращий спосіб захистити дитину – це підтримати рідну сім’ю. Завдання сімейного патронату – не дати дитині втратити рідних маму і тата, які через певні обставини не можуть деякий час нею опікуватися.

В той час, як дитина тимчасово (до 6-ти місяців) виховується у професійній патронатній сім’ї, фахівець із соціальної роботи спільно з місцевими органами влади допомагає біологічним батькам дитини долати складні життєві обставини, через які її було вилучено. Результатом завершення пілотного проекту стало внесення змін до законодавства та  прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 16.03.2017р. №148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною».

Як зазначила посадовиця, починаючи з 2018 року в цьому напрямку в області почалася активна робота. Проведено ряд круглих столів, зустрічей, прес-конференцій, теле-радіо передач, навчань, надруковано листівки про дану послугу. Спільна інформаційна компанія дала певний результат. Так, до обласного центру соціальних служб звернулось 39 осіб, яких зацікавила детальна інформація про цю послугу. Однак, зважаючи на високі вимоги до родин патронатного вихователя, лише дві родини відповідали вимогам (це родини з м. Шепетівки та Кам’янець-Подільського району). Тим часом, поки здійснювалась дана робота, психолог обласного центру пройшла навчання за міжнародною програмою підготовки тренерів (з березня по листопад 2018 року) та отримала відповідний сертифікат. Таких тренерів в Україні підготовлено 26.

У жовтні-листопаді 2020 року на рівні держави було розпочато ІІ-й етап інформаційної кампанії про розвиток послуги сімейного патронату. За результатами II етапу, протягом 2020 року три сім’ї відповідали вимогам та знаходились на завершальному етапі збору документів. Родина із Заслучненської сільської громади пройшла 10 занять, однак на  сьогоднішній день перебуває у стані прийняття рішення про подальше продовження навчання. І лише одна сім’я з Кам’янець-Подільського району пройшла повний курс навчання та 16 червня головою Кам’янець-Подільської РДА прийнято розпорядження.

На завершення свого виступу Тетяна Власюк запевнила, що обласний центр соціальних служб готовий до співпраці з усіма райдержадміністраціями, територіальними громадами та бажаючими стати патронатними вихователями.

Підсумовуючи сказане, перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін відмітив, що питання соціального захисту дітей та сімей має бути таким же важливим, як і питання комунальних служб, освіти, медицини, а особливо, коли мова йде про дітей та сім’ї, що потрапили у складні життєві обставини.

Також посадовець звернув увагу на необхідність створення відповідної служби або визначення посадової особи з питань соціальної роботи з сім’ями. “Спільно з обласним центом соціальних служб потрібно долучитися до інформаційної кампанії щодо пошуку кандидатів у патронатні вихователі, які відповідають вимогам чинного законодавства. Ми повинні дати шанс дітям зростати та виховуватися у сім’ях, у першу чергу, враховуючи інтереси дитини”, – сказав він.