05.09.2016 — 11:49

Роз’яснення окремих положень щодо встановлення вузлів обліку та проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання

У зв’язку з виникненням конфліктних ситуацій між газопостачальними підприємствами Хмельницької області та окремими споживачами природного газу стосовно встановлення газових лічильників, зокрема загальнобудинкових вузлів обліку природного газу та проведення відповідних розрахунків, Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України повідомляє наступне.

Закон України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» передбачає обов’язкове встановлення газових лічильників у квартирах, приватних будинках, а також у фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб.

Відповідно до частини першої статті 6 Закону суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані забезпечити встановлення лічильників газу для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, в яких газ використовується, зокрема, тільки для приготування їжі – до 1 січня 2018 року.

Враховуючи вищезазначене, суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані в термін до 01.01.2018 для зазначеної групи населення забезпечити встановлення лічильників газу, як індивідуальних, так і загальнобудинкових, що забезпечить 100% облік спожитого природного газу населенням.

Заходи зі встановлення будинкових лічильників газу (із зазначенням адрес будинків) та встановлення індивідуальних лічильників газу, там де не будуть встановлюватись будинкові лічильники газу, передбачено у відповідних Планах розвитку газорозподільної системи ліцензіатів на 2016-2025 роки, зокрема у першому розділі таких планів – інвестиційних програмах на 2016 рік. При цьому, НКРЕКП передбачено відповідне фінансування на встановлення таких лічильників газу для населення у тарифах газорозподільних підприємств.

Затвердженим постановою від 16 травня 20002 р. №620 тимчасовим положенням визначено порядок проведення розрахунків між постачальниками, операторами газорозподільних систем та споживачами природного газу у разі  використання загальнобудинкових  вузлів  обліку природного газу.

Положенням передбачено, що обсяги спожитого мешканцями будинку (будинків) природного газу, обладнаного будинковим вузлом обліку, визначаються також у будинках, де крім будинкового вузла обліку частково встановленні квартирні лічильники газу. Для споживачів, що не мають квартирних лічильників, обсяг спожитого  газу визначається за показаннями будинкового вузла обліку, з яких виключаються сумарні показання квартирних лічильників газу, встановлених у цій групі споживачів, з подальшим розподілом такої різниці оператором газорозподільної системи між споживачами, які не мають квартирних лічильників газу, пропорційно до кількості осіб, зареєстрованих у квартирі  або іншому ізольованому приміщенні.

Кількість осіб для проведення розрахунку та спожитих обсягів газу визначається відповідно до кількості зареєстрованих осіб.

Якщо після зняття фактичних показань квартирних лічильників газу у наступних роз-рахункових періодах виявлено різницю між нарахованими та фактичними обсягами спожи-вання газу (з урахуванням показань квартирних лічильників), вона розподіляється між спожи-вачами, які не мають квартирних лічильників газу, пропорційно кількості зареєстрованих осіб.

    Окремим пунктом визначено, що у разі незгоди власника квартири (будинку) розраховуватися за спожитий газ за показаннями  будинкового  вузла обліку на будинок (групу будинків), він може встановити  квартирний лічильник газу (вузол обліку) окремо на квартиру (будинок) за власні кошти.

За інформацією прес-служби Хмельницького обласного територіального відділення антимонопольного комітету України