14.09.2016 — 16:31

Під урожай наступного року заплановано посіяти 231 тис. га озимих зернових культур

Сьогодні під головуванням заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка проведено семінар-нараду з питань стратегії посіву озимих зернових культур урожаю 2017 року з керівниками райдержадміністрацій та міст обласного значення.

dsc_1975

На початку наради Володимир Ілліч підвів підсумки збирання ранніх зернових культур.

Так, озиму пшеницю зібрано з площі 230 тис. га при урожайності 56,6 ц/га., що на рівні минулого року. Озимого жита з кожного гектара отримали по 51 центнери (+13 ц/га до 2015 р), озимого ячменю – майже по 46ц/га.

Станом на 13 вересня в області намолочено 2 млн. тонн зерна при урожайності 52,8 ц/га.  Повністю завершено збирання ранніх зернових  культур та гречки. Продовжується збирання  зернової  кукурудзи.

Хлібороби Хмельниччини намолотили понад 1,9 млн. тонн зерна ранніх зернових культур (+240тис. тонн до 2015р.) при середній урожайності   53,6 ц/га – що є другим показником в державі. Особливо сьогодні хочу відмітити хліборобів Волочиського, Красилівського, Новоушицького, Теофіпольського районів, де кожен гектар посіву ранніх зернових культур дав понад 57 ц/га, а найвищу урожайність – 64 ц/га отримали агроформування  Шепетівського  району.

Приємно відзначити, що валові збори зерна понад 100 тис.тонн зібрали у 9 районах області.

Окремо посадовець відмітив господарства, які завершили збирання ранніх зернових та зернобобових культур в 2016 році з високою врожайністю. Це ФГ «Династія» Старокостянтинівського  району, де озимої пшениці з площі 250 га зібрали по 94 центнерів з гектара. У ТОВ НВА «Перлина Поділля» Білогірського району з площі 1018 га озимої пшениці намолотили 8,5 тис. тонн при середній урожайності – 84 ц/га. Хлібороби ПП «Вигода» Волочиського району  зібрали озиму пшеницю з площі 810  га при урожайності 89 ц/га.

Аналізуючи результати сільськогосподарських робіт, слід відмітити, що хлібороби області вже розпочали закладати фундамент під урожай 2017 року. В області вже посіяно понад 69 тис. га озимого ріпаку це 105% до запланованого. Найбільші площі озимого ріпаку – понад 6 тис. га – посіяно у господарствах Ярмолинецького і Новоушицького районів. Більше 5 тис. га ця культура займає у  Ізяславському, Кам’янець – Подільському, Летичівському, Полонському районах.

Відтак, під урожай наступного року буде посіяно 231 тис. га озимих зернових культур, в тому числі 208 тис. га озимої пшениці. Ці показники на 29 тис. га менші минулорічних. На сьогоднішній день в окремих районах вже розпочалася сівба озимих зернових, які висіяні на площі 4,5 тис. га, зокрема озимої пшениці посіяно 3,9 тис. га, озимого жита – 0,6 тис.га.

На даний час у господарствах області ведуться роботи по підготовці ґрунту під посів озимих культур. Вже підготовлено 260 тис.га, що становить 88% до прогнозованої площі посіву.

У ході наради озвучено одні з ключових заходів, які потрібно забезпечити до посіву озимих зернових культур, а саме: підготувати матеріально-технічну базу, зокрема забезпеченість насінням високих генерацій, придбання мінеральних добрив, засобів захисту рослин, пального,  ремонт ґрунтообробної та посівної техніки, автомобільного транспорту має бути завершений у найкоротші терміни.

Також Володимир Кальніченко наголосив, що до 5 жовтня потрібно здійснити сівбу озимих зернових культур.

“Посів озимих культур є основним та завершальним етапом закладання фундаменту  урожаю наступного року, який вимагає серйозного підходу до цієї роботи керівників та спеціалістів усіх рівнів. Ця робота повинна бути під постійним контролем”, – сказав посадовець.

dsc_1980

За даними гідрометцентру в області впродовж вересня залишиться спекотна, суха погода, нічна температура сягатиме 7-12, денна – 18-23. Лише 17-18 вересня у нічний час можливі невеликі опади у вигляді дощу у південно-східних частинах області.

У зв’язку з такими кліматичними умовами в області спостерігається зменшення рівня ґрунтових вод та сухість ґрунту, що створює складні умови для здійснення посіву озимих культур.

“У цьогорічний спекотний період важливим є збереження води на водних об’єктах області та недопущення спуску води у орендованих водоймах для вилову риб, що є одним із головних чинників, який забезпечить утримання рівня підземних вод”, – додав Володимир Ілліч під час наради.

dsc_1977