03.12.2021 — 08:41

У пріоритеті – забезпечення соціальних гарантій осіб з інвалідністю

У пріоритеті управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області є забезпечення соціальних гарантій осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

На початку грудня в Україні відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю, який був започаткований у 90-х роках минулого століття Генеральною Асамблеєю ООН, яка закликала держави проводити подальшу інтеграцію осіб з інвалідністю в життя суспільства. Міжнародний день людей з інвалідністю покликаний привернути увагу суспільства до проблем людей з обмеженими фізичними можливостями, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей з інвалідністю.

«Одним із основних завдань Фонду соціального страхування України та його робочих органів відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV є фінансування страхових виплат та соціальних послуг потерпілим від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання», – зазначає начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський. – «Управлінням вчасно та в повному обсязі здійснюється фінансування зазначеній категорії громадян щомісячних страхових виплат, значна увага приділяється створенню належних умов для забезпечення медичної та соціальної реабілітації, відновлення здоров’я та працездатності потерпілих на виробництві. Наш обов’язок допомагати не лише матеріально, а насамперед своїм уважним ставленням до проблем людей, що волею долі опинились у важких життєвих обставинах, вивченням їх потреб, наданням соціальної допомоги та підтримки, відчути себе потрібними та повноцінними членами суспільства».

На обліку в управлінні перебувають 3272 потерпілих від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та 264 члени родин, які мають право на страхові виплати у разі смерті годувальника. Із загальної кількості потерпілих 1845 осіб (або 56,4 відсотка) мають групу інвалідності. При цьому 56 осіб мають інвалідність І групи, 349 – інвалідність ІІ групи та 1440 – інвалідність ІІІ групи. Протягом січня-жовтня поточного року відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області профінансовано щомісячні страхові виплати потерпілим та членам їх сімей на загальну суму 85,5 мільйона гривень. Крім того, за рахунок коштів Фонду соціального страхування України профінансовано страхові витрати на медичну та соціальну допомогу 474 потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання Хмельницької області за 10 видами допомог на загальну суму 9,8 мільйона гривень (що в три рази більше відповідного періоду минулого року).

Фахівцями управління проводиться роз’яснювальна робота серед потерпілих на виробництві, членів їх сімей щодо соціального захисту осіб з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання; відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров’я або його смерті; надання медичної, професійної та соціальної реабілітації тощо.

У цей День всі повинні долучитися до цієї міжнародної ініціативи і побажати всім, хто не байдужий до цієї проблеми, сил і здоров’я, засобів і успіху. Захищаючи гідність людей з інвалідністю, ми захищаємо своє людське обличчя. Інвалідність — це не вирок. Практика показує, що люди з інвалідністю можуть бути і стають повноцінними і високо ефективними членами суспільства, відмінними фахівцями, соціально активними і життєствердними людьми, які надихають.