22.09.2016 — 11:29

22 вересня – День партизанської слави

22 вересня наша держава відзначає День партизанської слави. Поділля за розмахом партизанського руху та ефетивністю проведених військових операцій стоїть поряд з Чернігівщиною, Київщиною , Житомирщиною та Сумщиною. Боротьба проти фашистських загарбників розпочалася з перших днів окупації і охопила всю країну. Аналогів масштабності цього руху світова історія не знає. Уже в перші дні після окупації нашого міста, серед молоді Проскурова на підприємствах, в організаціях створювалися осередки незадоволених «новим порядком», які пізніше переросли в підпільно-партизанські групи. На початку вересня 1941 року в місті діяло 9 підпільних організацій, а в грудні їх стало 29.

1 Проскурівське антифашистське підпілля об’єднало патріотів дев’яти районів і поширило свій вплив на Красилівський, Городоцький, Чорноострівський, Михайлівський, Ярмолинецький, Меджибізький, Сатанівський, Волочиський, Фельштинський райони, утворивши там підпільні групи і партизанські загони. Підпільна організація вела свою діяльність три роки, до звільнення міста 25 березня 1944 року.

2

Сьогодні, вшановуючи наших земляків, що полягли у нерівній боротьбі з фашистськими загарбниками, т.в.о. заступника голови-керівника апарату облдержадміністрації Олег Кузмінчук, заступник голови обласної ради Валерій Лесков, секретар виконавчого комітету Хмельницької міської ради Михайло Кривак, заступник голови Хмельницької райдержадміністрації Сергій Янчук, військовослужбовці, ветерани та представники громадськості поклали квіти на військовому кладовищі.

3Значення партизанського руху для перемоги над нацизмом неоціненний. Без самовідданої героїчної боротьби, мужності та патріотизму наших партизанів не було незалежної України, а, можливо, і Європи взагалі.