01.02.2022 — 14:11

На Хмельниччині триває робота над проєктом Програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2022-2026 роки

З метою напрацювання пропозицій до проєкту Програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2022-2026 роки сьогодні в ОДА відбулося засідання робочої групи. До спільного обговорення долучилися заступник голови ОДА Володимир Білик, голова обласної ради Віолета Лабазюк, депутати обласної ради різних фракцій, представники управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА (розробники програми), керівники с/г підприємств різних форм власності, представники Асоціації с/г виробників, громадської організації «ВАР».

Як зазначив Володимир Білик, фактично дана програма направлена на підтримку малого та середнього бізнесу (фермерські господарства, одноосібники). Відтак, мета сьогоднішнього зібрання – це визначити напрямки фінансування по обласній програмі для подальшого розроблення порядків, які будуть затверджені на черговій сесії.

В свою чергу, начальник управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА Олег Омелянюк відмітив, що досвід попередніх років свідчить про те, що така Програма є результативною та дієвою. Так, в рамках обласної Програми розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2017-2021 роки, було використано 20 млн грн., завдяки чому було створено 44 сімейних фермерських господарства, частково компенсовано вартість придбаної с/г техніки та обладнання,  профінансовано виставкові заходи, в т.ч. на державному рівні, підготовлено кадри для агропромислових підприємств області на базі Хмельницького обласного навчально-курсового комбінату тощо.

Начальник відділу агропромислового виробництва Андрій Лакуста додав, що пріоритетним завданням програми є підтримка розвитку малих суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері агропромислового комплексу (в т. ч. ОСГ, СФГ та СОК) шляхом надання часткової компенсації вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання, технологічного обладнання для виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, часткової компенсації вартості придбаних кормів для годівлі ВРХ та бюджетної дотації фізичним особам за утримання телиць у віці з 12 до 15 місяців.

Також окрім розвитку традиційних напрямів сільськогосподарського виробництва, є значний потенціал у розвитку інших галузей, зокрема тепличного господарства, вирощування лікарських трав та нішевих культур (у т. ч. кормових). За словами посадовця, реалізація заходів Програми сприятиме забезпеченню сталого економічного благополуччя та підвищенню рівня зайнятості сільського населення.

Особливу увагу присутні звернули на важливість донесення інформації про можливість отримання коштів за державними чи місцевими програмами до фермерів області, аби вони могли в повній мірі ними скористатися.

За результатами обговорення було вирішено, що управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин ОДА має отримати від членів робочої групи відповідні пропозиції та сформувати остаточний проєкт Програми, який буде представлений на наступному засіданні. Далі погоджений проєкт програми буде винесено на розгляд чергової сесії обласної ради. Також під час підготовки проєкту Програми профільне управління доопрацювало зауваження Департаменту фінансів ОДА з метою уникнення дублювання напрямків з програмами державного бюджету.

Довідково:

Програма розвитку агропромислового комплексу Хмельницької області на 2022-2026 роки розроблена з метою визначення пріоритетів, завдань та заходів, що сприятимуть стабільному розвитку галузей АПК області та з метою забезпечення продовольчої безпеки регіону. Програмою повністю передбачено комплекс завдань та заходів, спрямованих на стабілізацію роботи і розвиток основних галузей сільськогосподарського виробництва, харчової та переробної промисловості. Організацію виконання заходів Програми здійснюватиме управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин обласної державної адміністрації, райдержадміністрації спільно з органами місцевого самоврядування, підприємствами харчової та переробної промисловості, сільськогосподарськими підприємствами всіх форм власності та господарювання.