03.02.2022 — 16:45

В ОДА підбили підсумки роботи у сфері цивільного захисту за 2021 рік

Сьогодні під керівництвом голови адміністрації Сергія Гамалія відбулася нарада керівного складу органів управління цивільного захисту області з підведення підсумків роботи з реалізації державної політики у сфері цивільного захисту населення та територій області у 2021 році та визначення основних завдань на 2022 рік. До участі у нараді долучилися перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, начальник Головного управління ДСНС України в області Едуард Братко, керівники обласних спеціалізованих служб цивільного захисту, керівники структурних підрозділів з питань цивільного захисту населення РДА, відповідальні за цивільний захисту у об’єднаних територіальних громадах.

Першочергово голова адміністрації наголосив, що питання попередження надзвичайних ситуацій, а головне, недопущення загибелі і травмування людей, є пріоритетним у роботі органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Сергій Вячеславович нагадав, що вже третій рік поспіль територіальна підсистема єдиної державної системи цивільного захисту області функціонує у режимі медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням COVID-19, ліквідація наслідків якої триває і зараз. Також протягом минулого року на території області зафіксовано чотири надзвичайні ситуації. За різних причин в області загинула 571 людина (з них 10 дітей), в тому числі – 65 на пожежах, 60 на воді та 101 в результаті ДТП.

“Ми з вами бачимо, що надзвичайні ситуації та події приносять не тільки матеріальні збитки, а й травмування, каліцтва і, як не прикро – загибель людей, в тому числі дітей. Тому ми повинні бути готові до належного реагування на можливі виклики, спричинені надзвичайними ситуаціями та подіями різного характеру”, – зауважив очільник області.

Більш детально про підсумки роботи органів управління територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту щодо реалізації на території області державної політики у сфері цивільного захисту протягом 2021 року, основні завдання з підготовки територіальної підсистеми цивільного захисту на 2022 рік доповів начальник управління з питань цивільного захисту населення ОДА Володимир Панасюк.

Він проінформував, що в області функціонують 730 потенційно небезпечних об’єктів, серед яких Хмельницька атомна електростанція, 17 хімічно-небезпечних об’єктів, 101 об’єкт нафтогазопроводів, 12 нафтобаз і складів паливо-мастильних матеріалів, 6 баз зберігання боєприпасів Міністерства Оборони України.

В області протягом року проводились заходи з вдосконалення місцевих систем оповіщення. З цією метою в територіальних громадах прийняті рішення та створено 37 чергових служб для оповіщення керівного складу управління цивільного захисту громад у нічний час, вихідні та святкові дні. В 23 громадах області ця робота ще незавершена. Для підтримання в постійній готовності апаратури автоматизованої регіональної системи оповіщення забезпечено її експлуатаційно-технічне обслуговування. Для виконання цих заходів з обласного бюджету в 2021 році було виділено та освоєно 300 тис. гривень, що складає 100% від запланованого. В процесі удосконалення місцевих систем оповіщення за рахунок місцевих бюджетів у 2021 році придбано та встановлено 6 сирен ручного запуску, 44 сигнально-гучномовних систем, 7 пристроїв автодозвону на загальну суму 476,8 тис.грн.

Не менш актуальним є питання забезпечення можливості укриття населення. Так, обласний фонд захисних споруд області складається із 885 одиниць, з яких 125 сховищ та 760 протирадіаційних укриттів.

У 2021 році покращився стан фінансування заходів з приведення захисних споруд в готовність до використання за призначенням в територіальних громадах області. Так, протягом року на виконання зазначених заходів використано 957,0 тис.грн., в тому числі 422,6 тис. грн. з місцевих бюджетів (у 2020 році – 177,6 тис. грн.).

Станом на 1 січня 2022 року в області практично завершено технічну інвентаризацію захисних споруд. Так, на даний час проінвентаризовано 855 споруд, що складає 96,6 % від загальної кількості. Також в 2021 році була організована робота щодо виключення з обліку аварійних захисних споруд. Як результат – протягом року за погодженням з ДСНС України знято з обліку 4 споруди, з них: 3 – у м. Хмельницький, 1 – у м. Шепетівка.

В минулому році, відповідно до нових вимог законодавства, було проведено обстеження та визначення об’єктів, придатних до включення до фонду захисних споруд цивільного захисту як найпростіших укриттів. За результатами обстежень в області взято на облік 1256 найпростіших укриттів.

В області продовжується здійснення заходів щодо забезпечення працівників підприємств та населення, які потрапляють в зони можливого радіаційного та хімічного забруднення, засобами індивідуального захисту. Так, на даний час працюючий персонал Хмельницької АЕС забезпечений засобами захисту органів дихання на 100 %. Непрацююче населення, яке проживає в зоні спостереження Хмельницької АЕС в повному обсязі забезпечено респіраторами та препаратами «Йодиду калію».

Запорукою надійного втілення заходів, направлених на забезпечення безпеки громадян, є фінансування заходів цивільного захисту. На даний час фактично у всіх територіальних громадах області прийняті такі програми, на виконання заходів яких протягом минулого року виділено та освоєно близько 12 млн грн.

З метою запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, надання допомоги постраждалому населенню, проведення невідкладних відновлювальних робіт і заходів створюються матеріальні резерви. Станом на 1 січня 2022 року в області створено регіональний, місцеві, відомчі та об’єктові матеріальні резерви.

В райдержадміністраціях накопичення матеріальних резервів становить 100% від затверджених номенклатур. У містах обласного значення – 91 %. Краще організована робота в містах Кам’янець-Подільський та Хмельницький, де накопичення матеріальних резервів складає 100% від затверджених номенклатур.

Протягом минулого року здійснювались заходи з підвищення готовності евакуаційних органів всіх рівнів. В першому кварталі 2021 року створені комісії з питань евакуації в новостворених райдержадміністраціях, міських, селищних та сільських територіальних громадах.

Були проведені тренування з практичним відпрацюванням заходів з евакуації у разі виникнення надзвичайних ситуацій на базах зберігання боєприпасів Збройних сил в Деражнянській міській та Меджибізькій селищній територіальних громадах. Також питання організації заходів з евакуації відпрацьовані під час проведення командно – штабного навчання з міською ланкою Полонської міської ТГ.

Практично відпрацьовано організацію роботи комісій з евакуації, оповіщення населення, розгортання евакуаційних органів, забезпечення публічної безпеки.

Всі заходи цивільного захисту, які прозвучали в доповіді, повинні передбачатись в містобудівній документації, в складі якої відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України розробляється розділ інженерно – технічних заходів цивільного захисту як на мирний час так і особливий період. На сьогодні розроблено 249 розділів інженерно – технічних заходів цивільного захисту, що становить 72% від загальної кількості затвердженої документації.

В зв’язку з проведенням децентралізації, одним з важливих питань є створення системи цивільного захисту в  територіальних громадах, а саме створення органів управління. Так, на сьогоднішній день з 60 територіальних громад, в 27 громадах створені структурні підрозділи з питань цивільного захисту, в 14 громадах призначено штатних посадових осіб з зазначених питань, а в решті 19 громад на даний час обов’язки покладено на інших спеціалістів або заступників голів громад.

За результатами доповіді прийнято протокольне рішення, яким визначено завдання у сфері цивільного захисту та встановлено терміни їх виконання.

Про навчання керівного складу і фахівців, а також населення з питань дій у надзвичайних ситуаціях прозвітувала начальниця Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області Альона Мул.

В продовження наради присутні переглянули відеозвіт “Про підсумки роботи Головного управління ДСНС України в області у 2021 році”.

Підводячи підсумки наради, Сергій Гамалій звернув увагу голів райдержадміністрацій та територіальних громад, керівників структурних підрозділів облдержадміністрації на неухильне виконання всіх заходів направлених на збереження життя та здоров’я жителів області. За його словами, першочергово це стосується забезпечення пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту об’єктів з масовим перебуванням людей, закладів освіти, охорони здоров’я та соціальної сфери.

Поряд з цим, голова адміністрації відмітив, що необхідно активізувати роботу з удосконалення місцевих систем оповіщення за рахунок придбання пристроїв автоматичного дозвону та забезпечити кожен населений пункт сигнально-гучномовними системами. Також слід звернути увагу на приведення захисних споруд цивільного захисту, найпростіших укриттів та споруд подвійного призначення в готовність до використання за призначенням. Окрім того, кожен громадянин має бути проінформований про те, де знаходяться укриття та який порядок перебування в них.

Що стосується питання реагування на надзвичайні ситуації та події на рівні громад, то очільник області  відмітив, що вжиття необхідних заходів щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, залучення в установленому законом до цих робіт населення, забезпечення громадського порядку, захисту життя та здоров’я громадян, збереження матеріальних цінностей – це повноваження органів місцевого самоврядування. Тому Сергій Гамалій вкотре звернув увагу та наполегливо рекомендував головам громад забезпечити виконання заходів щодо забезпечення функціонування діючих та створення передбачених перспективним планом підрозділів місцевої пожежної охорони і формування добровольчого руху.