04.02.2022 — 17:13

Результати брифінгу за 4.02.2022. ВІДЕО

Сьогодні генеральний директор ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”, головний державний санітарний лікар області Микола Габрикевич розповів про ситуацію на Хмельниччині із захворюваністю на COVID-19, а також поінформував про особливості кампанії з вакцинації проти поліомієліту, що розпочалася 1 лютого.

Головні тези:

➡ Протягом останніх трьох тижнів захворюваність на COVID-19 в області демонструє високі темпи зростання та рекордні показники. Якщо у пік минулої хвилі, в листопаді, реєструвалося в середньому 1200 нових випадків хвороби на добу, то зараз реєструється понад 2000 випадків. Лише у січні було виявлено 27264 хворих.

➡  Зараз на амбулаторному лікуванні перебуває 21603 мешканці області. Позитивний момент – перебіг захворювання легший, і хворі рідше потребують госпіталізації. Це пояснюється як зростанням кількості вакцинованих – а це близько 52% мешканців області, так і досить значною кількістю людей, що вже перехворіли COVID-19. Окрім того, за спостереженнями, штам “Омікрон” легше переноситься і рідше викликає ускладнення. Проте спостерігається значне зростання відсотка дітей, у яких виявляють COVID-19: якщо раніше кількість хворих дітей складала 3-7%, то останнім часом в окремі дні – понад 20% від усіх виявлених хворих.

➡  В області перевищено 3 індикаторні показники епідемічної небезпеки, у зв’язку з чим область може перейти до “червоного” рівня.

➡ Зараз лабораторія ХОЦКПХ проводить понад 4 тисячі ПЛР-досліджень на добу. За минулий тиждень середній показник склав 4072 дослідження на добу. Це значне навантаження, але затримок з видачею результатів аналізу немає.

➡ Відповідно до рекомендації обласної комісії з ТЕБ і НС, більшість закладів освіти переведено на дистанційну форму навчання. Такі рішення приймаються органами місцевого самоврядування. Також на дистанційну форму роботи перейшла частина підприємств та організацій. Такі заходи є дієвими, що видно, наприклад, із зниження кількості дітей, що в останні дні захворіли на COVID-19: з понад 20 до 12-13%.

➡  В лікувальні заклади на стаціонарне лікування потрапляють переважно люди, які не вакцинувалися або вакцинувалися нещодавно, і в них не встиг сформуватися імунітет.

➡ Позитивний експрес-тест на антиген є достатньою підставою для встановлення діагнозу COVID-19 та не потребує підтвердження ПЛР-дослідженням.

➡ Щотижнево лабораторія ХОЦКПХ направляє до референс-лабораторії для секвенування проби біоматеріалів, відібраних у хворих з різних куточків області. Результати досліджень зразків свідчать, що 100% їх інфіковані саме штамом “Омікрон”.

➡  В лікувальних закладах області розгорнуто 312 ліжок для стаціонарного лікування дітей. Наразі у ці заклади було госпіталізовано 98 дітей.

➡ Прості заходи безпеки і надалі є дієвими для захисту від COVID-19: потрібно носити маску, користуватися санітайзерами, уникати скупчень людей.

➡ Вперше за багато років в Україні зареєстровано захворювання дітей на поліомієліт. У Рівненській та Закарпатській області зареєстровано близько 20 випадків інфікування поліовірусом. Хвороба небезпечна, вражає переважно дітей до 6 років, викликаючи паралічі кінцівок, а іноді – і дихальних м’язів, що призводить до смерті хворого. Єдиний дієвий  метод захисту – вакцинація.

➡ Рекомендований ВООЗ рівень охоплення вакцинацією від поліомієліту складає 95%, в області наразі щеплено менше 75%. Понад 4000 дітей потребують вакцинації. Тому на національному рівні прийнято рішення про проведення кампанії з вакцинації проти поліо. Вона складатиметься з двох етапів, перший з яких стартував 1 лютого. Протягом цього етапу будуть вакцинувати дітей до 6 років, що не мають усіх щеплень, передбачених Національним календарем.

➡  Поліомієліт невиліковний, тому необхідно захистити дитину та прослідкувати, аби вона отримала усі щеплення відповідно до віку. Якщо ви не впевнені, чи отримала ваша дитина усі щеплення, зверніться до вашого лікаря та проконсультуйтеся, яким чином надолужити пропущені дози.