22.02.2022 — 16:02

В ОДА прозвітували про виконання обласного бюджету на 2021 рік

Сьогодні під час засідання колегії ОДА директор Департаменту фінансів ОДА Сергій Пенюшкевич прозвітував про виконання обласного бюджету на 2021 рік.

Головні тези доповіді:

 ➡ Доходи загального фонду місцевих бюджетів за 2021 рік виконано на 102,8% (+243,5 млн грн). Забезпечили виконання річних планових призначень 3 райони та 54 територіальні громади.

 ➡ Найвагомішим за обсягами джерелом наповнення дохідної частини місцевих бюджетів області традиційно був податок на доходи фізичних осіб. Його питома вага в обсязі надходжень склала 66,8% (надійшло 5 952,2 млн грн). У порівнянні з 2020 роком надходження податку зросли на 1 037,7 млн грн або на 21,1 відсотка. Обсяг податку на доходи фізичних осіб у розрахунку на одного жителя області у порівнянні з 2020 роком зріс на 21,1% або на 834,3 грн і склав 4785,6 гривень.

 ➡ До загального фонду обласного бюджету в минулому році надійшло доходів (без врахування трансфертів) в сумі 1 354,2 млн грн, що становить 104,1% (+53,7 млн грн) до обсягів, затверджених на 2021 рік.

 ➡ До спеціального фонду доходної частини обласного бюджету (без врахування трансфертів) надійшло 395,2 млн грн, що на 239,3 млн грн більше річних планових призначень. По всіх джерелах надходжень спеціального фонду у 2021 році забезпечено виконання затверджених планових показників.

 ➡ Одержано субвенцій з державного бюджету в сумі 2 511,0 млн грн або 92,8% до затверджених показників на 2021 рік, а також інших субвенцій з місцевих бюджетів в сумі 28,6 млн грн або 94,8% до затверджених показників на 2021 рік.

 ➡ За рахунок власних доходів, трансфертів та вільних залишків коштів на початок звітного року видатки обласного бюджету виконано в сумі 4 479,5 млн. грн, що на 25,1 % або на 900,2 млн. грн більше відповідного показника 2020 року.

 ➡ Крім захищених та інших поточних видатків за рахунок коштів обласного, державного та місцевих бюджетів обласним закладам було виділено 180,3 млн.грн на видатки розвитку, з яких було освоєно 173,9 млн.гривень. Це дало можливість значно покращити матеріально-технічну базу цих закладів для надання ними якісних послуг жителям області. Для порівняння, в минулому році на капітальні видатки виділялося на 72,6 млн.грн. менше.

 ➡ Крім утримання мережі закладів обласної комунальної власності з обласного бюджету у 2021 році був наданий серйозний фінансовий ресурс органам місцевого самоврядування (101,0 млн. грн) для вирішення нагальних питань.

 ➡ Крім того, за рахунок коштів залишку освітньої субвенції з державного бюджету в сумі 27,3 млн. грн та співфінансування з місцевих бюджетів в сумі 8,2 млн. грн.  було придбано 14 шкільних автобусів для 11 територіальних громад області.

 ➡ В рамках виконання державної програми “Нова українська школа”, для місцевих бюджетів було спрямовано 38,1 млн. грн., за рахунок яких було відчутно поповнено матеріально-технічну базу навчальних закладів та підвищено кваліфікацію вчителів початкових класів.

 ➡ За рахунок цільової субвенції з державного бюджету на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, та співфінансування з обласного та місцевих бюджетів було придбано 2 088 ноутбуків для організації дистанційного навчання в закладах загальної середньої освіти та засоби захисту для 211 пунктів зовнішнього незалежного оцінювання на загальну суму 37,7 млн гривень.

➡ Також за рахунок залишку цільових коштів освітньої субвенції було облаштовано 4 заклади загальної середньої освіти STEM-лабораторіями та 39 закладів сучасним обладнанням для навчальних кабінетів на загальну суму 21,6 млн. гривень.

 ➡ В рамках підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я проведені роботи по забезпеченню централізованою подачею кисню ліжкового фонду 7-ми закладів охорони здоров’я на що було використано 36,5 млн. гривень.

 ➡ Для закладів, які надають первинну медико-санітарну допомогу населенню було придбано 596 кисневих концентраторів на загальну суму 22,1 млн. грн.

 ➡ Разом з тим, наприкінці року для області було виділено 10,7 млн.грн субвенції для закупівлі опорними закладами охорони здоров’я послуг щодо проектування та встановлення кисневих станцій. Даний обсяг коштів, у зв’язку з обмеженим терміном їх освоєння, залишився в залишку обласного бюджету та при черговому внесенні змін до обласного бюджету на 2022 рік буде спрямований на здійснення відповідної роботи для 14-ти закладів охорони здоров’я.

 ➡ У 2021 році на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах було передбачено 998,9 млн.грн, які профінансовано у повному обсязі. Освоєно 900,0 млн.грн або 90,1 %.

 ➡ На реалізацію «Програми охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на 2021-2025 роки» з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в минулому році було спрямовано кошти в сумі 10,8 млн. грн., з яких освоєно 10,07 млн. грн або 93,2 відсотків.

 ➡ Продовжувались роботи щодо реконструкції КП «Аеропорт Хмельницький».

Підсумовуючи сказане, голова адміністрації Сергій Гамалій відмітив, що незважаючи на карантинні обмеження, обласною державною адміністрацією разом з органами місцевого самоврядування, податковою інспекцією забезпечено виконання як зведеного бюджету області, так і обласного бюджету. Це дозволило забезпечити виплату заробітної плати у повному обсязі, профінансувати усі захищені видатки та споживання енергоносіїв, не допустивши простроченої кредиторської заборгованості.

Поряд з цим, пріоритетом було будівництво обласної дитячої лікарні. Наразі, додав очільник області, важливо укомплектувати лікарню меблями, медичним і немедичним обладнанням, щоб заклад зміг повноцінно запрацювати та надавати якісні медичні послуги. Не залишилися осторонь і медичні заклади територіальних громад, зокрема забезпечено киснем лікарні, які лікують хворих на COVID-19.

Також для громад області придбано 14 шкільних автобусів, виділено кошти на будівництво 36-ти об’єктів водопостачання, соціально-економічний розвиток громад, заходи з енергозбереження.

“Ще залишається чимало питань, які необхідно вирішити вже у поточному році, що вимагатимуть значних фінансових вкладень. Тому логічним кроком буде організувати ефективну роботу з наповнення місцевих бюджетів, уточнення їх показників. Я переконаний, що ці зусилля будуть результативними і дадуть змогу забезпечити сталий економічний розвиток області та покращити життя подолян”, – сказав Сергій Гамалій.