23.02.2022 — 14:53

Обласний госпіталь ветеранів війни отримав кисневу станцію

У лікувальні заклади області продовжують доставляти кисневі станції, закуплені для області Міністерством охорони здоров’я України. Нещодавно нові контейнерні станції OxyFresh 500 прибули до Білогірської та Волочиської багатопрофільних лікарень, вчора ще дві доставили у Хмельницьку центральну районну та Летичівську багатопрофільну лікарні, а сьогодні вже п’ята для області станція прибула до обласного госпіталю ветеранів війни. Загалом МОЗ закупило 225 таких кисневих станцій, для Хмельниччини їх передбачено 15.

Як зазначив голова адміністрації Сергій Гамалій, обласний госпіталь ветеранів війни наразі не залучений до надання допомоги хворим з COVID-19, оскільки рівень захворюваності в останню хвилю нижчий, ніж восени. Проте тут для таких пацієнтів розгорнуто 200 ліжкомісць, які під’єднані до централізованої системи постачання кисню. У період пікових навантажень на відділення в закладі неодноразово стикалися з проблемою киснезабезпечення. Нова станція дозволять вирішити це питання та знизити залежність від поставок із заводів-виробників.

Це генератор, який вироблятиме 94% кисень з повітря. Потужність – 500 л кисню на 1 хв, тобто вона зможе забезпечити 50-60 ліжок при середньому споживанні 8 л/хв для 1 пацієнта. Крім цього в її комплектацію входять додаткові газоаналізатори та витратоміри, також є можливість дистанційного керування, завдяки чому медзаклад зможе контролювати кількість та якість кисню. Оскільки це станція контейнерного типу, для її встановлення немає потреби будувати окреме приміщення, в лікарні має бути облаштований лише бетонний майданчик.

Сергій Гамалій зауважив, що для його облаштування Міністерством охорони здоров’я України та Урядом виділено додатково кошти на виготовлення проєктно-кошторисної документації, під’єднання до мережі живлення та інші потреби для запуску на суму 765 тис. грн на кожну лікарню.

Наразі буде здійснено монтаж та підключення отриманих станцій до електроживлення та до системи централізованого постачання кисню лікарень.