23.02.2022 — 14:52

Проведено чергове засідання комісії ТЕБ та НС

Сьогодні в ОДА відбулося чергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Провів його перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін. До участі у засіданні також долучилися члени обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, голови РДА, ТГ та інші запрошені.

 

Розпочалося засідання з розгляду питання про стан готовності органів влади та місцевого самоврядування до пропуску льодоходу, весняної повені та дощових паводків, захисту населених пунктів, об’єктів і сільськогосподарських угідь від підтоплень та мінімізації обсягів завданих збитків. Виконання заходів щодо захисту територій від шкідливої дії води.

З даного питання доповів начальник регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області Юрій Димінський. Він розповів, що на території Хмельницької області розташовано 211 річок довжиною більше 10 км., біля 3 тис. ставків та 40 водосховищ. Так, протягом другого півріччя 2021 року регіональною комісією при ОДА спільно з територіальними громадами проведено інвентаризацію водних об’єктів (ставків, водосховищ, озер, водойм, тощо) та створено електронні бази і інтерактивну карту водних об’єктів області, що дозволяє використовувати вказану базу для планування заходів щодо пропуску льодоходу, повені та паводків.

Після інвентаризації територіальні громади володіють даними щодо водних об’єктів на їхній території – наступний крок це активізація роботи з питань передачі водних об’єктів (ставків та водосховищ) в користування на умовах оренди, взяття у комунальну власність безхазяйних гідротехнічних споруд. При цьому для неперспективних та непридатних до експлуатації ставків (не забезпечується їх наповнення водою, замулені, зруйновані гідроспоруди, тощо) громади мають передбачити їх ліквідацію.

Також посадовець зазначив, що враховуючи ситуацію в басейнах річок Хмельницької області та прогноз погоди на третю декаду лютого і нормальні погодні умови в березні поточного року, попередньо, можна очікувати, що весняне водопілля по всіх елементах, загалом, буде близьким та нижчим високих річкових вод. Льодоходу не очікується.

Далі учасники засідання заслухали доповідь заступника начальника ГУ ДСНС України в області Дмитра Стецюка про стан утримання та експлуатації за призначенням протипожежного водопостачання. Як зазначив доповідач, працівниками ГУ ДСНС України у Хмельницькій області постійно проводиться робота щодо обліку та працездатності зовнішнього протипожежного водопроводу.

Так, за результатами проведеної роботи встановлено, що на території області розміщено 3502 пожежних гідранти, з яких:

-2134 вуличних (відповідальні за технічний стан органи місцевого самоврядування);

– 1368 об’єктових (відповідальні за технічний стан керівники підприємств, установ та організацій на території яких знаходяться гідранти).

Із 3502 пожежних гідрантів несправні 18, що становить 0,51 % від загальної кількості. Із 2134 пожежних гідрантів розміщених на водомережах міст несправні 11, що становить 0,52 %. Із 1368 об’єктових пожежних гідрантів несправні 7, що складає 0,51 %. Із 833 пожежних водоймищ в області технічно несправні 47, що становить 5,64 %.

В свою чергу, перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін вкотре наголосив, що від правильного утримання та експлуатації за призначенням протипожежного водопостачання залежить своєчасність ліквідації пожежі.

Також посадовець нагадав, що під час вчорашнього засідання колегії ОДА голова адміністрації Сергій Гамалій звернув увагу на питання створення структурних підрозділів або визначення уповноважених осіб за напрямком цивільного захисту населення. Крім того, усім головам територіальних громад необхідно звернути увагу на те, що в області розроблена інтерактивна карта укриттів та споруд цивільного захисту, де можна знайти прихисток у разі військових дій чи інших надзвичайних ситуацій, яка розміщена на офіційному сайті обласної державної адміністрації.

Дана карта має постійно активізуалізуватися (необхідно провести уточнення та коригування інформації про місця укриття у кожній громаді), аби населення у разі необхідності знало куди звернутися та де можна перечекати небезпеку. “Кожен голова громади має довести до свого населення інформацію щодо порядку укриття у захисних спорудах шляхом розміщення відповідної інформації у засобах масової інформації, публічних місцях тощо. Ця робота наразі дуже важлива. Її потрібно продовжити, активувати і завершити”, – зазначив Сергій Тюрін.

За результатами засідання комісії прийнято протокольне рішення.