31.03.2022 — 16:32

Брифінг щодо переміщення на Хмельниччину підприємств з території, де ведуться бойові дії. Відео

Під час сьогоднішнього брифінгу перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін розповів про переміщення виробничих потужностей підприємств з регіонів, де ведуться бойові дії, на безпечні території та основні законодавчі зміни до програми «Доступні кредити 5-7-9%».

Головні тези брифінгу:

➡ Урядом ініційована програма евакуації виробничих потужностей підприємств з території, де є загроза ведення бойових дій, на безпечні території. Ця програма покликана зберегти стратегічно важливі виробництва та загалом бізнес з робочими місцями до повної перемоги України.

➡ На сайті Міністерства економіки України розміщена анкета для подання заявки на участь у програмі  (https://docs.google.com/forms/d/1ZAbh9DCUkTfQFhtZZM0EZhkebD_OYsVH2AtovtCPaN4/edit?usp=sharing).

 ➡ Будь-яке підприємство, яке знаходиться у зоні ризику та активних бойових дій має можливість продовжити роботу в іншому безпечнішому місці, зокрема на території Хмельницької області. На сьогодні у національному реєстрі зареєстровано більше 1100 заявок.

➡ З метою виконання даної програми Мінекономіки в області сформовано базу даних вільних площ, складів, приміщень, законсервованих підприємств, які можуть бути використані під зазначені цілі. В нашому регіоні вже зареєстровано понад 380 об’єктів, які готові надати свої вільні площі і цей перелік постійно збільшується. (Банер з гугл формою розміщено на офіційному сайті Хмельницької ОВА https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScedW9OMrdCWp9ugb3cpdbx4H8CTrrLmJERcBuqBg-D51Ij0Q/viewform).

➡ На сьогодні налагоджено контакт із 170 підприємствами з різних областей країни. Станом на сьогодні 45 підприємств вже вирішили перемістити свої виробництва на Хмельниччину, скориставшись даною Програмою. 4 підприємства уже переїхали на Хмельниччину.

➡ Для налагодження комунікації сторін, зацікавлених у релокації бізнесу в область, створено телеграм канал «Релокація Хмельницька область» (https://t.me/RelocationKhm). Його роботу координує Хмельницька обласна військова адміністрація, Департамент економічного розвитку та Агенція регіонального розвитку.

 ➡ Для підтримки сільськогосподарських підприємств з метою забезпечення посівної кампанії, а також активізації всіх видів підприємницької діяльності у період воєнного стану Уряд, за ініціативою Президента України, вніс низку змін до Державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”.

 ➡ Наразі будь-який бізнес протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення може отримати кредит під 0%. Також збільшено максимальну суму кредиту до 60 млн грн. Дана програма буде діяти з моменту отримання кредиту до 6 місяців.

➡ Крім того, як тільки Фонд розвитку підприємництва укладе з уповноваженими банками угоду про співпрацю щодо кредитування усього спектру бізнесу, програма “Доступні кредити 5-7-9%” одразу розпочне свою роботу. Разом з тим, наголошено, що бізнес уже зараз може подавати свої заявки до банків.

➡ Сьогодні держава робить максимально усе, аби бізнес мав можливість користуватися фінансовими ресурсами через запровадження відповідних програм. В свою чергу, Хмельниччина, як і усі західні області, працюватимуть з подвійною потужністю, аби втримати економіку України та забезпечити регіони, де ведуться активні бойові дії, усім необхідним.