11.09.2016 — 13:34

11 вересня – Міжнародний день пам’яті жертв фашизму

shevcenko_pamatnik_09_03_2016_003511 вересня 2016 року у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв фашизму. Цей день започатковано у 1962 році саме у вересні, тому що на цей місяць припадають дві пов’язані з Другою світовою війною річниці – початок і повне завершення найбільшого в історії військового протистояння.

71 рік тому завершилося найбільше в історії світової цивілізації воєнне протистояння, на трагічних рахунках якого загублені життя десятків мільйонів людей, сотні мільйонів скалічених доль, тисячі зруйнованих вщент населених пунктів.

Народи світу подолали нацистів та їхніх союзників. Під час Другої світової війни рятівними для людства стали співпраця, послідовні та скоординовані дії сил Антигітлерівської коаліції.

Український народ зробив вагомий, неоціненний внесок у спільну перемогу. Майже у кожній українській родині від старших до молодших передається пам’ять про героїв і мучеників, які віддали життя у тій війні.

День пам’яті жертв фашизму – це день, коли вшановуються десятки мільйонів людей, які загинули під час Другої світової війни. Це день поминання полеглих у боях солдатів, а ще більше – мирних людей різних національностей, які загинули внаслідок бомбардувань, у концтаборах, від хвороб, голоду та катувань на окупованій території.

Після закінчення Другої світової війни, під час якої, за оцінками фахівців, було вбито від 60 до 70 мільйонів осіб, а близько 90 мільйонів стали інвалідами, у світі з’явилася надія на те, що з крайнім націоналізмом, здатним загрожувати світовому порядку, покінчено.

Саме тому за нинішніх умов, коли наш народ протистоїть неоголошеній війні Російської Федерації проти України, ми маємо пам’ятати про усіх жертв тоталітарних режимів, зокрема нацистського, та зробити все можливе, щоб такі жахіття в історії людства більше ніколи не повторились.