04.10.2016 — 17:05

На Хмельниччині презентували Проект «Аграрні розписки в Україні»

Сьогодні під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання круглого столу на тему: «Впровадження аграрних розписок у Хмельницькій області».

dsc_2470

Проект «Аграрні розписки в Україні» впроваджується IFC, членом Групи Світового банку, у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні.

Презентувати Проект на Хмельниччині завітали Сергій Карасевич – начальник відділу організації аграрного ринку департаменту стратегії та економічного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України та Олексій Омеляненко – керівник Проекту IFC«Аграрні розписки в Україні». Також на засідання круглого столу були запрошенні представники компаній-постачальників матеріально-технічних ресурсів, банків та сільгоспвиробники Хмельницької області.

Олексій Омеляненко ознайомив присутніх з даним Проектом та розповів про основні результати впровадження аграрних розписок в Полтавській, Черкаській, Вінницькій та Харківській областях.

dsc_2478

Так,  його метою є активізувати роботу щодо запровадження в Україні фінансового інструменту «аграрні розписки», який передбачає спрощення доступу малим та середнім сільгоспвиробникам до фінансових та матеріально-технічних ресурсів. В результаті роботи Проекту малі та середні сільськогосподарські товаровиробники отримають ефективний інструмент, що сприятиме залученню додаткових фінансових ресурсів за рахунок прозорості відносин з кредитором та здешевлення процедури оформлення у порівнянні з іншими інструментами.

Проект аграрних розписок діє у Полтавській області з лютого 2015 року, де протягом минулого року було видано 10 аграрних розписок, усі з яких успішно виконано.

З вересня 2015 року впровадження аграрних розписок було розширено на Черкаську, Вінницьку та Харківську області. В рамках проекту було проведено навчання для 469 нотаріусів та понад 1,400 сільгоспвиробників та представників компаній- постачальників МТР.

На сьогодні у відкритому Реєстрі аграрних розписок зареєстровано 60 аграрних розписок, які дозволили аграріям залучити понад 189 млн для поповнення обігових коштів.

З 1 жовтня 2016 року впровадження аграрних розписок поширюється ще на чотири області України – Хмельницьку, Тернопільську, Миколаївську та Сумську. Подальше розгортання програми передбачає продовження інформаційно-освітньої кампанії для сільгоспвиробників, нотаріусів, представників компаній-постачальників, комерційних банків, зернотрейдерів, щоб пояснити механізми роботи з цим фінансовим інструментом.

dsc_2464

“Дане питання заслуговує на увагу – це є шлях до отримання додаткових матеріальних засобів для ведення сільськогосподарського виробництва. В той же час, реалізація даного Проекту можлива лише за умови дотримання сторонами усіх правових аспектів з боку позичальника та кредитора, – зазначив Володимир Ілліч підсумовуючи питання.

Також посадовець звернувся до присутніх начальників районного управління АПР з проханням сприяти зустрічам на рівні районів з сільгоспвиробниками з метою  поширення інформації про Проект.