19.10.2016 — 12:40

Основне завдання правової освіти – зорієнтувати кожну людину у напрямку забезпечення її прав та свобод

Питання правової освіти завжди були актуальними, а сьогодні  належна правова освіта – це вимога часу. Зараз, як ніколи, роль і значення правової інформації як засобу управління соціально-економічними процесами в державі невпинно зростають.

Наша країна рухається шляхом реформ, на якому неодмінними супутниками є успіх та помилки, піднесення та розчарування. Сьогодні в державі стартувала реформа органів виконавчої влади,  активно змінюється чинне законодавство, приймаються нові нормативно-правові акти у важливих сферах реалізації прав людини. У цих умовах основне завдання правової освіти – зорієнтувати кожну людину  у напрямку забезпечення її прав та свобод.

18 жовтня під головуванням т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерія Олійника відбулося засідання обласної міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення.

2

Під час засідання члени ради обговорили важливі аспекти правоосвітньої і правороз’яснювальної роботи, яка проводиться в області.

Зокрема, були підведені підсумки заходів, що проводились в області з нагоди відзначення Дня юриста. Начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Віктор Худняк зазначив, що в області ініційовано проведення декади правових знань з 03 по 31 жовтня 2016 року, присвяченої Дню юриста. Активізовано роботу «гарячих» телефонних ліній, виїзних прийомів громадян, громадських приймалень з надання безоплатної первинної правової допомоги, що діють при управлінні юстиції, зокрема, забезпечено щоденний прийом громадян. Станом на 18 жовтня  консультацію одержав 21 громадянин. Також відбулося засідання «круглого столу» Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції на тему: «Забезпечення права на безоплатну правову допомогу та роль органів юстиції у цьому процесі».

Працівниками управління юстиції проведено правоосвітніх заходів , зокрема, ознайомлення школярів з основними правами людини, обговорення проблеми захисту прав дітей у нашій державі, аспектами юридичної відповідальності та видами покарань, які можуть застосовуватися до неповнолітніх у разі скоєння цивільних, адміністративних, кримінальних правопорушень.

До  450-річчя надання м.Хмельницькому Магдебурзького права, за ініціативи Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області  було організовано флешмоб.   На головному майдані міста під музичний супровід студенти побудували композицію у вигляді серця. В середині був напис – «450 років Магдебурзькому праву». До інформаційного заходу долучилися студенти-правники Хмельницького університету управління та права, Національної академії Державної прикордонної служби України імені Б. Хмельницького, Хмельницького інституту МАУП та Хмельницького інституту соціальних технологій «Україна».

Спільно з бібліотеками Хмельницької області організовано виставки юридичної літератури, методичних та інформаційних матеріалів з питань захисту прав людини присвячених відзначенню Дня юриста.

Також Віктор Анатолійович ознайомив учасників із переліком запланованих заходів.   Так , за словами посадовця, найближчим часом має відбутися круглий стіл за участю науково-педагогічних працівників вищих навчальних закладів міста, які здійснюють підготовку студентів-правників на тему: „Реформування органів державної виконавчої служби”.

1

Про перелік заходів з проведення у 2016 році Всеукраїнського тижня права членів ради поінформував Валерій Олійник. Серед них  – організація та проведення тематичних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової культури, поширення знань про права та свободи людини і громадянина та набуття навичок у їх застосуванні, надання безоплатної правової допомоги з питань реалізації та захисту прав людини, проведення роз’яснювальної роботи з різноманітних юридичних питань, тощо.

У зв’язку із набуттям чинності нових нормативно-правових актів, що стосуються державної служби, боротьби з корупцією, здійсненням ряду реформ в галузі державного управління визначено необхідність проведення роз’яснювальної роботи в державних установах та організаціях. Валерій Цезарович зауважив, що існує нагальна потреба у проведенні лекцій та семінарів із вузькоспеціалізованих питань, які виникають при застосуванні законодавства, наприклад, в освітянській галузі, органах соціального захисту.

Окрім того, під час обговорення питання було вирішено розглянути можливість залучення до проведення правопросвітницької роботи у навчальних закладах області студентів старших курсів юридичних вузів.

Валерій Олійник наголосив, що всі ці заходи мають посприяти тому, щоб українці не лише розширювали свої правові знання, але й вчилися їх застосовувати.

Також учасники наради обговорили перспективи вдосконалення заходів з профілактики неповнолітньої злочинності та напрямки впровадження інновацій і реформ у молодіжну політику області та затвердили Положення про конкурс “Молодий правник року”.

Зберегти

Зберегти