19.10.2016 — 14:52

Майбутнє без непридатних пестицидів

Актуальною проблемою області, і досі, є непридатні та заборонені до використання хімічні засоби захисту рослин (ХЗЗР), які не можна використовувати за прямим призначенням внаслідок втрати їх корисних властивостей, збігання терміну придатності, заборони до застосування, втрати маркування чи неконтрольованого змішування.

Ці відходи у більшості випадків зберігалися в спорудах, що руйнуються, а в окремих випадках – під відкритим небом у мішках, контейнерах або просто насипом. Більшість складів, на яких зберігалися пестициди, були в незадовільному стані або не використовувалися за призначенням, при цьому доступ до складів був вільний, відсутня охорона, огородження, двері і вікна, а в деяких випадках і дах.

За даними інвентаризації за різні роки з 2002 по 2014 на території нашої області їх кількість становила близько 1800 тонн в більше ніж 280-ти складських приміщеннях.

На даний час залишок непридатних ХЗЗР становить 253,5485 тонни, які зберігаються в 11 місцях.

В рамках виконання заходів Програми охорони навколишнього природного середовища Хмельницької області на 2016-2020 роки, затвердженої у цьому році, заплановано проведення робіт із забезпечення  екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання та знешкодження непридатних або заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР) та тари від них, у тому числі з підготовки та вивезення їх з місць централізованого зберігання на територіях Городоцького, Красилівського, Кам’янець-Подільського, Чемеровецького районів та міст Славута та Волочиськ у кількості 107,0655 тонни  (у т.ч. 93,3185 тонни, які були зібрані у минулому році).

Департаментом екології та природних ресурсів облдержадміністрації було проведено процедуру конкурсних торгів, визначено переможця та укладено договір на проведення робіт. Проте, учасник-переможець відмовився від виконання договору через анулювання ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

Тому, Департаментом розпочато нову процедуру торгів через електронну систему публічних закупівель ProZorro.

Департамент докладе зусилля щоб в цьому році провести заплановані роботи і тим самим покращити екологічний стан навколишнього природного середовища області, обмежити шкідливий вплив непридатних та заборонених до використання пестицидів і агрохімікатів на довкілля та здоров’я людини, зменшивши їх обсяг.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації