26.10.2016 — 15:55

Первинна медична допомога – пріоритетний напрямок у галузі охорони здоров’я області

Першочерговим завданням, що стоїть перед владою, є наближення кваліфікованої лікарської допомоги до кожного жителя області, особливо в сільській місцевості. Саме на цьому наголосив заступник голови облдержадміністрації  Володимир Кальніченко 25 жовтня на розширеному засіданні колегії облдержадміністрації .

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я Тетяна Косовська, доповідаючи на засіданні про стан первинної медико-санітарної допомоги в області, поінформувала, що на даний час на Хмельниччині функціонують 20 районних та Кам’янець-Поділь­ський міський центри ПМСД, а віднедавна ще і Чорноострівський та Меджибізький центри ПМСД.

10

На сьогодні проведено акредитацію 16 центрів ПМСД та заплановано ще у трьох. До складу центрів ПМСД входять 214 лікарських амбулаторій, з них 147 сіль­ських (у тому числі 144 сімейних) та 67 міських, у тому числі 29 на основній базі центрів ПМСД, 20 – відокремлених у районах, 12 – відокремлених у м. Кам’янець-Подільський та 6 – у м. Хмельницький.

У цілому по області показник забезпеченості амбулаторіями сільського населення становить 2,9 на 10 тис. населення (норматив 3,3), міського – 0,9 (норматив 1,6), тоді як у Білогірському районі – усього 1,5, Новоушицькому – 1,6, Дунаєвецькому – 2,1, Чорноострівській ОТГ – 2.

Відповідно до нормативу в області необхідно створити ще 33 АЗПСМ у сільській місцевості та 40 – у міській. У поточному році планувалося створити 24 АЗПСМ, фактично відкрито 6 ам­булаторій на базі ФАПів сіл Ленківці Шепетівського, Гуменці, Го­лосків, Колибаївка Кам’янець-Подільського районів, у м. Старокостянтинів та на базі поліклінічного відді­лення вузлової лікарні ст. Шепетівка.

У структурі сільських АЗПСМ функціонує 892 фельдшерсько-акушер­ських і фельдшерських пункти (далі – ФАП і ФП) та 85 медичних пунктів тимчасового базування.

Частка коштів медичної субвенції для фінансування центрів ПМСД становить 29% від загального обсягу бюджету охорони здоров’я територій (рекомендовано 30-35%). У розрахунку на 1 жителя видатки медичної субвенції на центри ПМСД становлять 181,8 гривні.

З місцевих бюджетів понад медичну субвенцію для центрів ПМСД у 2016 році виділено 25,1 млн.грн., що у розрахунку на 1 жителя становило 25,37,0 гривень.

Сумарне фінансування ПМСД у розрахунку на 1 жителя у цілому по області становить 207,14 гривні.

11

Основним напрямом роботи первинної ланки є профілактична робота: нагляд за дітьми та вагітними, диспансерними групами хворих, проведення профілактичних оглядів населення (онкологічних, флюорографічних), імуно­профілактики та туберкулінодіагностики серед дітей.

Обсяги імунопрофілактики населення, у першу чергу дитячого, залежать від поставок вакцин, що закуповуються централізовано. Восени область отри­мала вакцини проти туберкульозу – 68% від річної потреби, дифтерії, правцю, кашлюку – 74%, поліомієліту – 72%, кору, паротиту, червонички – 50%, (на сьогодні відсутня), гепатиту В – 20%, гемофільної інфекції – 100 відсотків.

В умовах скорочення ліжкового фонду цілодобових стаціонарів важли­вим є ефективне використання денних стаціонарів та стаціонарів удома. У центрах ПМСД функціонує 1265 ліжок денного стаціонару, де за півроку проліковано 28630 хворих або 289,8 на 10 тис. населення.

“Представники державних органів влади зобов’язані навіть у сьогоднішній складній ситуації повінстю вирішити питання належної організації надання медичної допомоги населенню області”, – підкреслив Володимир Кальніченко, підсумовуючи обговорення.

Зберегти

Зберегти

Зберегти

Зберегти