26.10.2016 — 15:36

Питання раціонального використання, збереження та відтворення лісових ресурсів – першочергове завдання місцевих керівників

Про це зазначив заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко під час розширеного засідання колегії облдержадміністрації.

Питання ефективності використання лісового фонду лісокористувачами області, відтворення лісових ресурсів, стану охорони лісів від незаконних рубок наразі є актуальним.

9

У зв’язку з цим, директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сергій Вавринчук під час засідання колегії облдержадміністрації доповів про стан збереження, раціонального використання та відтворення лісових ресурсів області.

Так, ліси Хмельницької області займають 281,6 тис. га або 3% від загальної площі по державі, лісистість становить 12,8%, що нижче від середнього показника по державі. За науково-обґрунтованими підрахунками встановлено, що оптималь­ний показник лісистості для області повинен становити 17%, відтак площа лісів має збільшитися майже на 85 тис. гектарів.

Торік усіма лісокористувачами області заготовлено від усіх видів рубок 703 тис.куб.м деревини або 64% від щорічного приросту, що є підтвердженням невиснажливого ведення лісового господарства в цілому по області.

Усього за минулий рік лісокористувачами області проведено рубок формування та оздоровлення лісів на площі 11 тис. га та заготовлено 432,5 тис. куб.м деревини.

Крім того, проведено рубки головного користування відповідно до зат­верджених розрахункових лісосік на площі 1,3 тис. гектарів. Роботи по заліс­ненню проведено на площі 1874 гектари.

Під час обговорення питання охорони лісів від незаконних рубок було зазначено, що у 2015 році у лісах області здійснено самовільні рубки в обсязі 341 куб.м деревини, унаслідок чого завдано шкоди лісовому господарству на суму 1,3 млн. гривень.

За період 2011-2015 років площа зрубів у лісах лісокомунальних підприємств становила 2141 га, а роботи по залісненню проведено на площі 2061 га, не заліснено – 80 гектарів.

Державні підприємства лісового господарства за такий же період провели посадки лісу на площі 6140 га при площі зрубів 5402 га та перевели у вкриту лісом площу 4624 га лісових культур.

Разом з тим, незадовільно проводиться догляд за посадками лісу. Протягом минулого року лісокомунальними підприємствами проведено догляд за лісовими культурами на площі 1167 га, що становить усього 54% від площі посадок за останні 5 років.

У зв’язку з відсутністю належних лісівничих заходів відтворення та формування лісів у лісах лісокомунальних підприємств ведеться незадовільно, внаслідок чого ліси деградують, а їхній склад та якість погіршуються. Протя­гом останніх років лісокомунальними підприємствами області не проводяться біологічні та хімічні заходи по захисту лісу від шкідників та хвороб, тоді як державними лісогосподарськими підприємствами торік на ці заходи було витрачено 58,0 тис. гривень. Украй незадовільно цими підприємствами ве­деться охорона лісу від пожеж.

В свою чергу, Володимир Кальніченко зазначив, що неправомірне лісокористування, незаконний збут деревини не повинні пройти повз увагу правоохоронних органів, та звернувся до районних рад, аби ті приділили належну увагу діяльності комунальних підприємств щодо належного виконання заходів по відтворенню та формуванню лісів, їх захисту та покращення фінансових результатів діяльності.

“У всіх лісогосподарських підприємствах області необхідно додатково розглянути можливість збільшення фінансових надходжень за рахунок раціонального використання заготовленої деревини, зменшення собівартості продукції переробки, збільшення обсягів реалізації побічних лісових користувань, а також впровадження технологій безвідходного використання деревини”, – зазначив посадовець.

Продовжуючи тематику збереження, раціонального використання та відтворення лісових ресурсів директор Департаменту відмітив і позитивні сторони даного питання.

8

Так, весною поточного року державними лісогосподарськими підприємствами проведено лісовідновлювальні роботи та посадки лісу на площі 1064 гектари. Проведено догляд за молодими посадками на площі 2690 ге­ктарів. Щороку в лісових розсадниках вирощується від 5 до 7 млн. штук сіян­ців та саджанців.

Торік рубки формування проведено на площі 3,7 тис. гектарів. Від усіх видів рубок заготовлено 547,7 тис. куб.м деревини. Практично всю деревину реалізовано на біржових торгах, а сума реалізації становить 437,2 млн. гривень.

Минулоріч у лісових масивах підприємств обласного управління лісо­вого та мисливського господарства було ліквідовано 46 лісових пожеж на загальній площі 410,2 га, у тому числі 72,8 га верхових.

Проведено 888 рейдів з виявлення порушників вимог пожежної безпеки у лісах, виявлено та притягнуто до відповідальності 15 осіб.

З метою попередження виникнення лісових пожеж влаштовано 1598 км протипожежних мінералізованих смуг, за 2068 км таких смуг проведено догляд. На протипожежну тематику проводиться роз’яснювальна робота серед населення.

У поточному році у рамках щорічної акції Держлісагентства “Майбутнє лісу у твоїх руках” шляхом лісовідновлення створено близько 100 га лісових насаджень, у громадських лісівничих заходах (посадка, догляд за лісами, заготівля насіння тощо) взяли участь близько 2 тис. осіб. На цей час на лісо­господарських підприємствах області діє 8 лісівничо-просвітницьких центрів та 3 музеї лісу.

Підсумовуючи питання лісовпорядкування Володимир Ілліч додав, що керівники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування повинні взяти на особистий контроль питання раціонального використання, збереження та, у першу чергу, відтворення лісових ресурсів Хмельниччини.

 

Зберегти

Зберегти