19.04.2023 — 10:28

Виробництво водню на базі АЕС досліджують європейські компанії

На майданчику Хмельницької АЕС відбулося виїзне засідання робочої групи із супроводу та координації співпраці з компанією «Framatome», яка спільно з європейськими партнерами започаткувала проєкт «NPHyCo». У рамках проєкту розглядається можливість комерційного низьковуглецевого виробництва водню поблизу атомних електростанцій.

Зокрема, європейські компанії оцінюють можливість залучення українських АЕС до цього проєкту. З цією метою проводяться відповідні оцінки та дослідження.

У нараді, яка днями відбулася на ХАЕС, взяли участь представники «Framatome» та її європейських партнерів – компаній з Іспанії, Угорщини та України. До складу робочої групи від Енергоатома увійшли представники Дирекції Компанії, відокремлених підрозділів «Атомпроектініжиніринг», «Науково-технічний центр», а також Хмельницької та Рівненської АЕС.

Європейський Союз прагне повністю «декарбонізувати» економіку до 2050 року. Водень – одне із запропонованих рішень, що дозволяє досягнути поставленої цілі. Оскільки більшість виробленого в Європі водню походить із викопного палива, комерційне низьковуглецеве виробництво водню на АЕС може вирішити проблему. Отже, АЕС України, поряд з іншими майданчиками Європи, можуть сприяти розв’язанню екологічної проблеми та забезпечити низьковуглецеве майбутнє людства.