19.04.2023 — 16:24

Хмельниччина радо вітає делегацію Куявсько-Поморського воєводства

Сьогодні область гостинно зустрічає наших надійних польських друзів з Куявсько-Поморського воєводства: Пьотр Цалбецкі – Маршалок Куявсько-Поморського воєводства Республіки Польща, Славомир Копич – член правління Куявсько-Поморського воєводства Республіки Польща, Єжи Гроховський – директор Департаменту управління Радою керуючих і у справах співробітників управління Маршалка Куявсько-Поморського воєводства Республіки Польща та Марія Козирська – Мазур – перекладач (громадянка України).

Вітаючи учасників зустрічі, перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін висловив слова подяки за візит до України і зокрема Хмельниччини в такий важкий для країни час. «Дев’ять років ми боремось проти російської агресії, проти її нелюдських, варварських методів, щоб поневолити наш український народ, знищити нашу державу. Весь цей час ми маємо безпрецедентну підтримку з боку прогресивного, демократичного світу. Зараз час, коли справжні друзі пізнаються в біді», – сказав посадовець.

Перший заступник начальника ОВА відмітив, що особливу допомогу надає Україні польський народ, влада Польщі, зокрема жителі Куявсько-Поморського воєводства, депутати сеймику. Так, протягом року наша область отримала від регіону-побратима таку важливу і потрібну гуманітарну допомогу – тепловідбивні костюми для працівників ДСНС, медичне обладнання, комп’ютерну техніку, ліки, продукти харчування, засоби гігієни, теплий одяг.

Також, додав він, надважливою для України є військова допомога. Тому український народ високо цінує вагому підтримку Республіки Польща на міжнародній політичній арені, на дипломатичному рівні, моральну і духовну підтримку. Окрему подяку посадовець висловив польському народу за опіку нашими громадянами, які ховались від війни та знайшли прихисток у Польщі.

Принагідно Сергій Григорович розповів, що за рік через область перемістилось 385 тис. біженців, біля 100 тисяч залишилось на Хмельниччині. Також в область релокувалися біля 100 підприємств з місць бойових дій. Крім того, Хмельниччина стала гуманітарним та логістичним хабом. Відтак, постійно надається гуманітарна допомога нашим захисникам на фронт, в регіони України, де окупанти створили гуманітарну катастрофу, допомагаємо внутрішньо-переміщеним українцям.

В свою чергу, представники делегації подякували керівництву області за запрошення відвідати Хмельниччину та запевнили, що ця зустріч є дуже важливою для них, адже ті жахливі звірства, які відбуваються сьогодні в Україні ніколи не будуть забуті у Європі.

Пьотр Цалбецкі висловив слова подяки нашим воїнам та українському народу за патріотизм та мужню боротьбу проти російського агресора, оскільки сьогодні українці захищають не тільки свої території, а й весь європейський народ. «Поки що ми усі на війні разом з вами. Польський народ не втомиться допомагати та підтримувати Україну та її народ до переможного дня. Адже місце України в Євросоюзі. Ми будемо раді разом з вами відсвяткувати довгоочікувану перемогу», – сказав Маршалок Куявсько-Поморського воєводства.

Зазначимо, що польські друзі завітали на Хмельниччину, аби обговорити питання організації гуманітарної підтримки та активізації міжрегіонального співробітництва.

Завершуючи спілкування, Сергій Тюрін подякував поважним гостям за приємну і плідну зустріч та запевнив, що завдяки підтримці усього цивілізованого світу та польського народу Україна обов’язково переможе.

В продовження візиту польська делегація відвідала одну із лікарень області, де наразі проходять лікування та реабілітацію наші захисники. Варто нагадати, що минулого року Куявсько-Поморське воєводство надало лікарні сучасне медичне обладнання та кошти для оновлення одного з відділень медичного закладу. Сьогодні ж гості особисто оцінили успішну реалізацію наданої ними допомоги.