26.04.2023 — 12:12

37 – річниця трагедії на Чорнобильській АЕС

Сьогодні Хмельниччина вшановує пам’ять героїв-ліквідаторів, які ціною власного життя та здоров’я доклали усіх зусиль, аби трагедія, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, не змогла зруйнувати ще більше життів. Ця дата увійшла в історію людства як найбільша техногенна катастрофа, яка сталася внаслідок невдалого експерименту на 4-му реакторі АЕС.

Для України – це не лише велика трагедія, а й знак безмежної мужності багатьох тисяч наших земляків. Завдяки самопожертві ліквідаторів, аварія стала символом жертовності в ім’я Батьківщини, в ім’я мільйонів людей та прийдешніх поколінь. Ризикуючи власним життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.

Нині країну тероризує інше горе, яке принесла на наші землі російська орда, що намагається викрасти українські території та захопити побільше цінної інфраструктури, в тому числі і ядерну енергетику. Загарбник уже довів світові, що не гребує життями не лише українців, а й усього людства. Адже в лютому минулого року зайшовши на територію Чорнобильської АЕС, а пізніше заволодівши Запорізькою АЕС, світ побачив, що ворог готовий піти на все, наражаючи людство на небезпеку своєю дикунською поведінкою на небезпечних підприємствах.

У ці важкі дні українці не лише виборюють свободу та мир для своєї держави, а й зберігають безпеку для всього світу, стримуючи людиноненависницькі ідеї російського диктатора. Ми уже не раз доводили, що героїзм та самопожертва закладені у наш генетичний код, тому відновлення спокою та миру стане лише питанням часу, відповідь на яке дасть мужній український народ.

Так, аби вкотре вшанувати пам’ять загиблих ліквідаторів-захисників, поклали квіти до пам’ятника «Героям-пожежникам, які врятували світ від ядерної катастрофи» і пам’ятника “Героям та жертвам Чорнобиля” у середмісті Хмельницького, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, керівництво області та міста, представники силових структур та громадськість.