16.06.2023 — 15:00

Відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

Сьогодні в обласній військовій адміністрації відбулося розширене засідання Хмельницької обласної Ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Засідання провів її очільник – заступник начальника ОВА Сергій Ткачук.

У роботі засідання також взяли участь члени ради, керівники закладів охорони здоров’я області, окремих структурних підрозділів ОВА, представники благодійних та громадських організацій, тощо.

Як зауважив Сергій Ткачук, ключовими обов’язками державної політики у сфері охорони здоров’я та соціального розвитку є протидія захворюванням, які спричиняють найбільший негативний соціально-демографічний та економічний вплив.

“Усі заклади охорони здоров’я області активно залучаються до ефективного і швидкого реагування на інфекційну хворобу, забезпечуючи при цьому логістику з діагностики хвороби, доставки ліків, витратних матеріалів тощо. У Державній стратегії протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року особлива увага приділяється ранній та своєчасній діагностиці туберкульозу та ВІЛ-інфекції, лікуванню пацієнтів, профілактичним заходам серед населення,” – наголосив посадовець.

Також за словами заступника начальника ОВА, на виконання зазначеної Стратегії в області розроблений план заходів із конкретними строками та відповідальними сторонами, активізована робота по співробітництву с громадськими ВІЛ-сервісними організаціями; посилена робота по захисту та дотриманню прав та свобод внутрішньо переміщених осіб, забезпечення необхідним медичним обслуговуванням та обстеженням на туберкульоз, забезпечено діагностику ВІЛ в повному обсязі, доступ до добровільного та безкоштовного консультування та тестування, насамперед груп ризику з метою раннього виявлення ВІЛ-інфекції та інше.

Поряд з тим, наразі запроваджено гнучкий підхід до заходів у сфері ВІЛ/СНІД/ТБ відповідно до епідеміологічної ситуації, визначено алгоритм децентралізації ВІЛ-послуг та розподіл обов’язків між первинною та вторинною ланками закладів охорони здоров’я, розширення повноважень сімейних лікарів щодо діагностики ВІЛ-інфекції та ТБ, а також програм ЗПТ та амбулаторного лікування ТБ. Адже, для формування потужної відповіді на виклики, пов’язані з туберкульозом є необхідним об’єднання зусиль закладів охорони здоров’я, органів державної влади та територіальних громад на місцях.

В ході роботи, учасники доповіли про головні питання засідання. Так, т.в.о директора КНП «Хмельницький обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Олександр Касяндрук розповів про стан епідситуації з ВІЛ-інфекції/СНІДу в Хмельницькій області у І півріччі 2023 року та оцінку можливостей адекватної відповіді на виклики епідемії. За його словами, поставлена під час минулих засідань задача по забезпеченню закладів охорони здоров’я швидкими тестами на виявлення ВІЛ/СНІД відбулася в повній мірі завдяки ефективній співпраці обласної влади, керівників медичних установ, громадських, благодійних та міжнародних організацій. До прикладу, за 5 місяців поточного року було проведено більше 20 тис. таких тестувань, цей показник перевищує загальну кількість тестувань проведених в цілому за 2022 рік.

Про стан виконання плану заходів Державної стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню доповіла заступниця директора з координації заходів протидії туберкульозу КНП «Хмельницький обласний медичний фтизіопульмонологічний центр» Альона Федорчук. Як зазначила заступниця, в важких воєнних умовах сьогодення ведеться активна реалізація Державної стратегії протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 року, адже ця програма є важливим механізмом подолання важких вірусних хвороб.

Окрім того, учасники заслухали доповідь про стан надання послуг з консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію та вірусні гепатити, а також послуг з адвокації наркозалежним жінкам та розглянули питання надання соціального супроводу хворим на туберкульоз.

Підсумовуючи, учасники обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу прийняли ряд важливих рішень щодо удосконалення роботи медичних закладів, сприяння особам з уразливих груп населення ранньому тестуванню на ВІЛ-інфекцію, переглянути та удосконалити роботу закладів ПМСД в напрямку покращення виявлення туберкульозу, постійно використовувати сучасні алгоритми та методи діагностики туберкульозу та інші.