03.11.2016 — 12:37

На базі Ізяславского району відбувся обласний семінар-нарада з питань нормативно-правого забезпечення та ефективності використання бюджетних коштів в опорних закладах області

Головна мета сучасної української освіти – створити умови для особистісного розвитку і творчої самореалізації кожного громадянина України, формувати покоління, здатне навчатися впродовж життя, створювати й розвивати цінності громадянського суспільства; сприяти консолідації української нації, інтеграції України в європейський і світовий простір як конкурентоспроможної і процвітаючої держави.

Оновлення системи освіти вимагає яскравої творчої особистості вчителя, піднесення загальної, професійної і управлінської культури педагогічних кадрів. І в цьому відіграє беззаперечно важливу роль створення та діяльність опорних шкіл, як методичних центрів та опорних шкіл освітніх округів, які надають додаткові послуги для учнів навколишніх сіл, наприклад, з професійного чи спеціалізованого напрямку, з поглибленого вивчення окремих предметів.

3 листопада на базі Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. № 5 ім.О.Онищука, гімназія», що є опорним закладом освіти в Ізяславському районі, було проведено семінар-нараду з питань нормативно-правого забезпечення та ефективності використання бюджетних коштів в опорних закладах області.

sam_4288

У роботі семінару взяли участь керівництво району, директор Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Олег Фасоля, проректор Хмельницького ОІППО Микола Соловей, група спеціалістів Департаменту освіти і науки облдержадміністрації та ХОІППО, керівники об’єднаних територіальних громад, начальники управлінь/відділів освіти районних державних адміністрації, об’єднаних територіальних громад області, де діють опорні навчальні заклади (Ізяславський, Полонський, Старосинявський, Летичівський райони), керівники опорних навчальних закладів, завідувачі філіями опорних шкіл.

Відкриваючи роботу семінару директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Олег Фасоля наголосив на тому, що завданням опорної школи є використання, пропаганда й упровадження у практику інших шкіл досягнень психолого-педагогічної науки, вивчення й поширення досвіду кращих учителів самої опорної школи та її філій; допомога органам освіти в організації методичної роботи, у підвищенні кваліфікації й педагогічної майстерності вчителів тощо. «Основним в організації роботи  системи опорних закладів області  є забезпечення ефективності  використання бюджетних коштів в опорних школах», – сказав Олег Іванович.

sam_4273

Спеціалісти Департаменту освіти та науки облдержадміністрації розповіли учасникам семінару про нормативно-правове забезпечення організації навчально-виховного процесу опорних закладів, проаналізували наявний досвід роботи керівників опорних закладів освіти області зі створення документів опорних шкіл, ознайомили з питаннями трудових відносин та дотримання трудового законодавства у системі роботи опорного закладу, а також надали рекомендації щодо організації планування роботи в опорному закладі.

В свою чергу, директор Ізяславського НВК «ЗШ І-ІІІ ст.№ 5 ім.О.Онищука, гімназія» Любов Бізюк поділилася досвідом роботи закладу із організації навчально-виховного процесу, методичної та наукової роботи в закладі.

sam_4254

В ході семінару відбулася змістовна дискусія щодо діяльності опорних закладів освіти, було піднято ряд проблемних питань та окреслено шляхи їх вирішення. Зокрема було наголошено, що науково-методична, матеріально-технічна база, творчий потенціал кожної опорної школи мають ефективно і цілеспрямовано використовуватися для роботи з різними категоріями педагогічних працівників: директорами і заступниками директорів шкіл, новопризначеними керівниками шкіл, кадровим резервом,  вчителями, вихователями, класними керівниками, практичними психологами, бібліотекарями, педагогами-організаторами, з методичним активом (головами методичних об’єднань, керівниками творчих груп, проблемних лабораторій, педагогічних майстерень, шкіл перспективного педагогічного досвіду та ін.).

Основною вимогою до опорної школи з будь-якої проблеми є те, що вона має бути зразком функціонування, оптимальної структури внутрішньошкільної методичної роботи, яка покликана забезпечити створення сприятливих умов для постійного професійного росту та самореалізації потенціалу кожного педагога як творчої особистості і як компетентного професіонала.

Також учасники заходу змогли оглянути шкільний музей асоціації «Талант + Талан» та шкільний військово-патріотичний музей.

sam_4304

За матеріалами відділу освіти, молоді та спорту Ізяславської райдержадміністрації