08.11.2016 — 12:37

В Ізяславі відкрилася виставка присвячена 40-річчю Української гельсінської групи

8 листопада заступник голови районної державної адміністрації Володимир Левченко та керівник апарату районної державної адміністрації відвідали Ізяславську центральну районну бібліотеку де ознайомились із виставкою інформаційних матеріалів, присвячену 40-річчю Української гельсінської групи.

%d0%b2%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%ba%d0%b0-%d1%83%d0%b3%d0%b3

«Коли ми говоримо про незалежність України, багато людей уявляють, що незалежність з’явилася в 1991 році як щось випадкове, що незалежна Україна стала можливою завдяки розвалу Радянського Союзу. Саме цю тезу намагається дедалі частіше використовувати, зокрема, і російська пропаганда. Яка таким чином представляє українську державу як якесь випадкове геополітичне непорозуміння, що з’явилося на руїнах Радянського Союзу. Насправді історія свідчить про зовсім інше. Історія свідчить про безперервну тяглість боротьби українців  за незалежність протягом всього ХХ століття», – зазначив у ході розмови з працівниками районної бібліотеки Володимир Левченко.

Тому одним із головним завдань створеної виставки інформаційних матеріалів донести до читачів закладу інформацію про роль, яку посідає Українська гельсінська група у цій боротьбі.

На виставці представлені фотографії учасників УГГ, фотокопії документів організації, матеріали з різноманітних Інтернет-ресурсів про діяльність організації, книги та багато іншого. З метою донесення інформації про діяльність Української гельсінської групи до більш ширшого кола читачів, в першу чергу до учнівської молоді, працівниками закладу проведено презентації інформаційних матеріалів представлених на виставці в закладах освіти міста.

%d0%b2%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%ba%d0%b0-%d0%b1%d1%96%d0%b1%d0%bb%d1%96%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%ba%d0%b0

В рамках комплексу заходів з відзначення в районі 40-річчя  Української гельсінської групи на сайті Ізяславської районної державної адміністрації  розміщено віртуальну виставку «В’язні сумління». Експозиція складається з 21 фотодокументального стенда, розповідає про історію українського правозахисного руху 1970-80-х років та містить документи й фотографії з особистих архівів членів УГГ і фондів Музею шістдесятництва. Зокрема, фотодокументальні стенди розповідають про засновників і членів Української гельсінської групи, репресії проти них, діяльність та міжнародну підтримку правозахисного руху в Україні.

За матеріалами Ізяславської РДА