10.11.2016 — 09:57

Райони області долучилися до написання XVI Всеукраїнського диктанту національної єдності

9 листопада, коли всі справжні українці відзначають День української писемності та мови, в ряді загальноосвітніх навчальних закладів районів області долучилися до масштабного проекту Національної радіокомпанії України – написання XVI Всеукраїнського диктанту національної єдності.

Цей захід вже шістнадцять років єднає українців, як у нашій країні, так і за кордоном, демонструючи солідарність тих, хто шанує рідне слово і плекає рідну мову.

Так, у написанні Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності взяли участь не лише учні, а й їх педагоги, керівники закладів Ізяславщини та всі бажаючі, хто прагне зберігати і розвивати рідну мову. Серед тих хто долучився до написання диктанту колективи Ізяславської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 1 та Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.№2, ліцей» ім.О.Кушнірука.

23524331

Укотре диктант диктував доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, автор підручників з української мови та літератури Олександр Авраменко. Диктант налічував близько півтори сотні слів і складений відповідно до всіх приписів і норм українського правопису.

Як зауважують учасники, написання диктанту стало не лише перевіркою знань української мови, а й  певним стимулом завжди спілкуватися державною мовою, постійно її вивчати, популяризувати та берегти як символ могутньої української держави.

За матеріалами Ізяславської РДА

dsc03169

9 листопада до написання диктанту долучилися і представники органів влади Шепетівського району, працівники структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій району. Провели захід у Судилківській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Як заведено, радіокомпанія України спеціально замовляє текст, який раніше ніхто ніде не читав. Цього року громадяни писали диктант на тему історії України – про Київську Русь та добу козацтва. Назва тексту – «Україна на зламі тисячоліть».

dsc03145

Як значила заступник голови райдержадміністрації Наталія Собчук, цього року чиновники вирішили підтримати таку добру традицію, аби підняти рейтинг української мови, писемності та патріотизму загалом. «Приємно, що популярність радіодиктанту щороку зростає.  І найголовніше в ньому – це не перевірка знань і не хизування здобутою високою оцінкою. Важлива солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків», – сказала Наталія Миколаївна.

Після написання радіодиктанту учасники заходу познайомилися із персональною виставкою робіт учениці 8-А класу Сніховської Ольги, а також зустрілись та поспілкувались із представниками шкільного парламенту.

dsc03160

Довідково:

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності  – це унікальна подія, яка відбувається на Українському радіо до Дня української писемності та мови, що відзначається 9 листопада. Українське радіо започаткувало акцію ще 2000-го. Відтоді щороку слухачі можуть взяти участь у написанні та з’ясувати, наскільки добре знають мову.

Як правило, текст – авторський, ексклюзивний, створений спеціально на замовлення Українського радіо відповідно до всіх приписів і норм правопису – складається з близько 150 слів. Диктор читає його в прямому ефірі двічі.

За час проведення Всеукраїнського диктанту національної єдності постійно збільшується аудиторія та географія учасників. Десятки тисяч листів надходять з усіх областей України та з-за кордону: Німеччини, Бельгії Великої Британії, Канади, Аргентини, Литви, Норвегії, Польщі, Швеції, Франції, Росії, Білорусі, Молдови, Таїланду. Пишуть люди різного віку і різних професій: школярі і студенти, військові і робітники, пенсіонери і домогосподарки. Пишуть наодинці з приймачем і цілими колективами.

За матеріалами Шепетівської РДА