19.10.2023 — 11:13

У Хмельницькій філармонії презентують виставу, створену за підтримки Українського культурного фонду

«Зберігаючи кращі надбання, прагнемо йти в ногу з часом», – таку амбітну мету ставить перед собою творча команда Хмельницької обласної філармонії. Тому в ювілейний 85-й концертний сезон готуються дивувати глядача не лише традиційними концертами класичної та народної музики, а й особливою цікавинкою – музично-хореографічною виставою «У пошуках маленького принца», прем’єра якої відбудеться 19 жовтня.

Після певної паузи, на яку творчий процес поставила спочатку пандемія, а потім повномасштабна війна, у Хмельницькій філармонії підійшли до цього питання креативно, адже тут ніколи не бракувало ідей та задумів. Цього разу команда однодумців вирішила представити дещо абсолютно нове, як для глядача, так і для колективів та артистів закладу.

«Це історія нашої боротьби, розказана універсальною мовою, що зрозуміла і дітям, і дорослим – мовою мистецтва, – зазначає головна режисерка-постановниця, художня керівниця філармонії Юлія Алєксєєва. – Головне завдання, яке ставили перед собою – подарувати дітям яскраву казку про боротьбу світла і темряви, де знайомі герої повісті Антуана де Сент-Езюпері опиняються у справжній круговерті пригод, і водночас наповнити ці образи новим глибинним змістом та символізмом, який буде зрозумілий дорослим».

За її словами, ідея постановки виношувалася досить довго, але вирішальним фактором, завдяки якому проєкт отримав шанс на втілення у життя, стала його перемога у конкурсній програмі «Відновлення культурно-мистецької діяльності» від Українського культурного фонду. Цікавий задум, оригінальне лібрето, музика, написана спеціально для вистави нашим хмельницьким композитором Станіславом Ярецьким, сміливі режисерські ідеї та ґрунтовна підготовка проєкту справили належне враження на представників УКФ, отож філармонія отримала ґрант у сумі 900 тис. грн на його реалізацію.

За три місяці, протягом яких тривала робота над виставою, команда проєкту виконала величезний обсяг завдань, зокрема постановку сучасної хореографії, підготовку сцени та її професійного оформлення, якого вимагає режисерський задум, виготовлення оригінальних декорацій, дизайн та пошиття сценічних костюмів та багато іншого.

Як зазначають у філармонії, у виставі буде задіяно одночасно понад 120 учасників, зокрема музиканти симфонічного оркестру, артисти балету, студії та хору ансамблю «Козаки Поділля». Це новий і цікавий для кожного досвід, адже всім довелося вийти за рамки своїх звичних амплуа: балет опановував тонкощі танцю у стилі контемпорері, джаз і джаз-модерн, артисти хору – акторське мистецтво та сценічні рухи, оркестр – нову сучасну музику, яку до них ніхто ще не виконував.

Варто зауважити, що Хмельницька обласна філармонія фактично єдина в Україні серед подібних закладів, що не лише відважилася на такі масштабні проєкти, як постановка на своїй сцені опер та оперет, але й із успіхом їх презентувала. Тож досить очікувано, що анонсоване дійство викликало неабиякий ажіотаж серед публіки, та запрошення на прем’єру розібрали за лічені дні.

Сподіваємося, що цей креативний проєкт започаткує нову сторінку у творчій історії філармонії, а глядачі в цей складний для усіх нас час отримають від перегляду вистави справжнє задоволення та заряд бадьорості, адже автори заклали в сюжеті цікаві алюзії та глибокий символізм, які спонукатимуть замислитися і, разом із тим, налаштують на оптимістичний лад та зміцнять віру в перемогу добра – Перемогу України!