05.12.2023 — 09:32

Україна та ЄС повинні бути повністю дієздатними і спроможними захищатися. Маємо відстояти цінності, які ми сьогодні захищаємо на полі бою

На цьому наголосила Віцепремʼєрка Ольга Стефанішина на спеціальному брифінгу Європейської Ради з міжнародних відносин (ECFR) «Безперебійна підтримка: Що потрібно Україні від ЄС у Довгій війні». Участь у заході також взяли Лія Куартапелле, член Палати депутатів Італії; та Сільві Кауфманн, редакційний директор французького видання Le Monde.

Говорячи про майбутнє засідання лідерів ЄС у грудні, урядовиця зауважила на критичній важливості питань порядку денного Європейської Ради. Вона зазначила, що дискусії відбуватимуться щодо всього процесу розширення і ця зустріч чітко окреслить, структуру і склад ЄС після виборів, а також майбутню безпекову політику Союзу.

«Розбудова європейської оборонної політики та стійкості за рахунок розвитку оборонної промисловості є важливим елементом не лише для України. Це має стати пріоритетною політикою нової Єврокомісії, адже саме ці питання наразі є життєво важливими. Війна в Україні просто так нікуди не зникне з Європейського континенту», – сказала урядовиця.

Віцепрем’єрка підкреслила, що неоднозначність рішень по Україні 14-15 грудня з точки зору історії та державної політики – не принесе жодної користі. Це буде вигідно лише для російської пропаганди.

Ольга Стефанішина також висловила стурбованість, що тема України зникає з європейських заголовків та наголосила на важливості збереження уваги до країни і її подальшої підтримки.

«російська війна проти України відбувається в Європі, на третині території, що межує з країнами НАТО. І росіяни, граючи за своєю звичайною схемою, просто акумулюють зусилля і нарощують масштаби, що зрештою може призвести до агресії проти союзників по НАТО. Ось чому так важливо, розбудовувати європейський оборонний суверенітет і бути готовими до всіх можливих сценаріїв розвитку подій. Це, безумовно, стане важливою гарантією безпеки і для України, поки ми будуємо нашу оборонну промисловість», – сказала Віцепрем’єрка.

В контексті очікуваного старту перемовин про вступ України до ЄС у грудні, Ольга Стефанішина зауважила, що Україна стала золотим стандартом підходу, заснованого на досягненнях і продемонструвала безперервність реформаторських зусиль на шляху до ЄС.