05.01.2024 — 16:59

Ольга Стефанішина на нараді із заступниками міністрів з євроінтеграції: маємо чітке розуміння подальших кроків у рамках переговорів про вступ до ЄС

У четвер, 4 січня, під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної відбулась нарада з заступниками міністрів з питань європейської інтеграції щодо виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в межах Пакета розширення ЄС 2023 року, та організаційних аспектів переговорного процесу зі вступу України до ЄС.

«У грудні 2023 року Європейський Союз ухвалив рішення про відкриття переговорів з Україною щодо вступу до ЄС. Ця подія, без перебільшень, є знаковою віхою в історії нашої держави та майбутнього Євросоюзу. Це велике досягнення, але значна робота попереду. Подальший процес євроінтеграції значною мірою залежатиме від темпів і якості виконання нами рекомендацій, наданих у Пакеті розширення 2023 року. На основі оцінки Єврокомісії, нами підготовлено проект Плану заходів з виконання відповідних рекомендацій. Цей документ буде оновлюватись на щорічній основі з урахуванням кожного нового звіту Єврокомісії», – повідомила Віце-прем’єр-міністр.

До підготовки Плану було залучено понад 80 органів, найближчим часом планується його затвердження розпорядженням Уряду.

Також учасники наради детально обговорили запуск офіційного переговорного процесу щодо вступу України до ЄС. Ольга Стефанішина підкреслила, що процес відбуватиметься паралельно з виконанням рекомендацій Європейської Комісії.

«У межах підготовки до Першої міжурядової конференції та відкриття переговорів, одним з важливих етапів є організація та проведення офіційного скринінгу. Ми вже маємо успішний досвід проведення власної оцінки (селф-скринінгу) стану імплементації актів права ЄС. Без цієї роботи, нам, зокрема, було б набагато важче готувати переговорну позицію, адже не було б усвідомлення, який обсяг зобов’язань нас очікує», – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Вона зазначала, що представлення загальної переговорної позиції відбудеться на Першій міжурядовій конференції, з якої і розпочинаються безпосередньо переговори про вступ.

«Ми вже напрацьовуємо концепцію переговорної позиції України. До неї, з урахуванням селф-скринінгу, і позицій ваших міністерств, просимо сформувати пропозиції. Під час підготовки документа, важливо провести консультації з бізнес спільнотою», – повідомила Ольга Стефанішина.

Окремо йшлося про подальший розвиток спроможностей державних органів, виконувати євроінтеграційні завдання. Віце-прем‘єр-міністр відзначила, що протягом 2023 року представники майже всіх міністерств пройшли відповідні начальні програми. «Цей процес буде продовжено», – зазначила Ольга Стефанішина.