18.11.2016 — 10:41

У Хмельницькому відзначили День боротьби з цукровим діабетом

imgp8698

17 листопада відбулася акція, присвячена Всесвітньому дню боротьби з цукровим діабетом, який відзначається 14 листопада. Захід організував Хмельницький обласний Центр здоров’я за підтримки Хмельницького базового медичного коледжу, факультету післядипломної освіти ВНМУ ім. Пирогова, Хмельницького міського Товариства Червоного Хреста України, філії НТКУ «Хмельницької регіональної дирекції «Поділля-центр», а також ГО «Товариство сприяння діабетикам».

У ході акції усі бажаючі мали можливість безкоштовно виміряти артеріальний тиск. Крім того, за допомогою глюкометрів та тест-смужок подолянам визначали рівень цукру у крові. Такі процедури проводили студентки Хмельницького базового медичного коледжу та активісти Хмельницького міського Товариства Червоного Хреста.

Як твердить головний позаштатний ендокринолог Департаменту охорони здоров’я Лілія Могильницька, цукровий діабет не настільки страшний, наскільки небезпечні ускладнення від нього. Адже це хвороба, коли організм не виробляє або не використовує інсулін, який допомагає перетворювати їжу в енергію. А нестача інсуліну призводить до того, що концентрація цукру в крові залишається високою і він не може бути використаний клітинами організму.

imgp8730

За словами Лілії Анатоліївни, факторами ризику виникнення діабету є захворювання підшлункової залози, надлишкова вага, стреси, перенесені захворювання або травми, підвищений артеріальний тиск, випадки захворювання в сім`ї, вік після 40 років, а також зловживання алкоголем та тютюном.

Ознаками цукрового діабету, наголошує головний ендокринолог краю, є відчуття постійної втоми, рани і виразки, що тривалий час не загоюються, часта спрага, суха, свербляча шкіра, часті інфекції та сечовиділення, оніміння, поколювання, відчуття «повзання мурах» в руках і ногах, проблеми із зором та сексуального характеру, раптове стрімке зниження маси тіла.

Лілія Могильницька підкреслила, що люди, які мають близьких кровних родичів, хворих на цю недугу, повинні регулярно обстежуватися на надлишок цукру у крові.

Правила поведінки та поради лікаря, наголосила фахівець, слід сприймати всерйоз і чітко їх дотримуватися, аби зберегти організм від руйнування.

imgp8722

Лілія Анатоліївна додає, що методами профілактики цукрового діабету є дотримання збалансованого харчування, щоденне виконання фізичних вправ, звільнення від зайвих кілограмів та регулярне обстеження у лікарів-ендокринологів.

До участі в акції долучилися понад 400 чоловік. У 35-ти з них вперше виявили надлишок цукру у крові. Їх скерували на подальше обстеження та лікування. Крім того, усі бажаючі отримали санітарно-просвітню літературу від Хмельницького обласного Центру здоров’я, а також могли безкоштовно проконсультуватися у лікарів-ендокринологів.

imgp8703

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я.