16.01.2024 — 16:11

Хмельниччина: рятувальники та правоохоронці застерегли громадян від необдуманих вчинків на кризі річки Південний Буг

Сьогодні, 16 січня, у Хмельницькому рятувальники та правоохоронці вирушили у рейд на кригу річки Південний Буг. Чимало любителів підлідного лову риби та громадян зустріли цього дня. Хтось ковзався на кризі, хтось чатував на улов, а хтось просто прогулювався. Проте крига, це місце, де потрібно бути максимально пильними, адже будь-якої миті вона може проламатися.

Тож рятувальники та поліціянти нагадали громадянам про небезпеки. Наголосили, що не можна виходити на кригу в період відлиги, не збиратися великими групами в одному місці, не перевіряти міцність льоду ударами ніг, не заходити в місця, де є течія або рослинність.

Окрім того, дітям нагадали, що не можна виходити на кригу без дорослих.

Рейдовики наголосили рибакам, аби ті не свердлили багато лунок одна біля одної та завжди брали із собою речі для самопорятунку – мотузку, рятувальний жилет та засоби зв’язку.

Не оминули і правила самопорятунку. Людям рятувальники нагадали: «Якщо провалилися під кригу не панікуйте, спробуйте широко розставити руки та вибратися на поверхню. Але не переносьте всю вагу на лікті, старайтеся її розподілити на все тіло, аби крига далі не проламувалася. Як тільки ви опинилися на поверхні, не вставайте на ноги, обережно відповзіть від пролому та добирайтеся до берега».

Профілактична робота триватиме і надалі, адже біді легше запобігти, як ліквідовувати її наслідки.

 

ГУ ДСНС України у Хмельницькій області