21.11.2016 — 16:50

Відбулося розширене виїзне засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу

18 листопада у залі засідань Шепетівської районної державної адміністрації відбулося розширене виїзне засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу. Головувала на зустрічі заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Косовська.

imgp8731

Про роботу відділу освіти Полонської райдержадміністрації щодо впровадження програм розвитку життєвих навичок в практику роботи навчальних закладів, забезпечення дієвої протидії стигмі та дискримінації доповіла начальник відділу освіти, культури, молоді і спорту Полонської РДА Лілія Муравська.

За її словами, більшість педагогічних колективів району переорієнтовують організацію навчально-виховного процесу на формування гармонійно розвиненої особистості, становлення її фізичного, психічного, духовного і соціального здоров’я, формування культури здоров’я і потреби здорового способу життя. Для багатьох навчальних закладів Полонського району оздоровлення школи починається із впровадження здоров’язберігаючої педагогіки. Створюються різні моделі шкіл сприяння здоров’ю, які забезпечують необхідні умови для успішного впровадження інноваційних педагогічних технологій, спрямованих на збереження і зміцнення здоров’я учнів. Крім того, кожна школа має бути в тому числі і школою сприяння здоров’ю.

Майже всі ЗНЗ району мають підготовлених вчителів, які проводять навчання учнів за програмами розвитку життєвих навичок, спрямовують роботу на забезпечення прав людини. Також вони порушують питання стигматизації і дискримінації, які є однією з найважливіших і найпоширеніших проблем, з якою стикаються ВІЛ-позитивні та хворі на СНІД люди, профілактиці наркоманії, туберкульозу та захворюванням, які передаються статевим шляхом.

Завідувач міської психолого-медико-педагогічної консультації, методист з психологічної служби управління освіти Шепетівської міської ради Олена Колісецька повідомила, що здійснення державної політики у сфері профілактичної освіти, здорового способу життя та попередження захворювання ВІЛ-інфекції відбувається через обов’язкове впровадження профілактичних програм у загальноосвітніх навчальних закладах. Програма «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» діє в усіх ЗНЗ міста. Проведення цієї роботи сприяє накопиченню знань, розвитку навичок і формування мотивацій, необхідних для відмови від форм поведінки, пов’язаних з ризиком для здоров’я і благополуччя.

Педагогічні працівники міста організовують роботу з учнями таким чином, щоб забезпечити їх поінформованість, обізнаність, сформувати відповідальне ставлення, допомогти їм розвинути необхідні життєві навички для збереження та зміцнення власного здоров’я, протидіяти стигмі та дискримінації. У разі необхідності учні можуть звертатися у Центри соціальних служб, «Клініки, дружні до молоді», кабінети довіри, зателефонувати на гарячу лінію. Психологи, соціальні педагоги, медичні працівники володіють інформацією щодо направлення дитини за допомогою до компетентних фахівців.

У школах міста реалізуються цікаві та дієві освітні, виховні програми з питань здорового способу життя, профілактики захворювань, формування безпечної поведінки у школярів, толерантного ставлення до хворих, в тому числі приурочені до Міжнародного дня порозуміння з ВІЛ-позитивними.

Про діяльність кабінету «Довіра», як самостійного структурного підрозділу КЗ НМР «Спеціалізована медико-санітарна частина міста Нетішина» поінформував заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Ігор Дем`янюк.

Про роботу з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Шепетівської РДА щодо міжсекторальної співпраці в протидії епідеміям ВІЛ/СНІДу та туберкульозу розповіла голова ради Наталія Собчук. За її словами, для покращення взаємодії міжсекторальних груп рекомендовано проводити моніторинг та оцінку виконання заходів протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2016 роки; розробити концепцію районної цільової програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2017-2021роки; вийти з пропозицією до районної ради щодо включення до бюджетів фінансування заходів протидії туберкульозу на 2017рік; широко висвітлювати питання раннього виявлення туберкульозу і його профілактики та шляхи подолання епідемії туберкульозу.

Секретар Старокостянтинівської районної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, лікар-фтизіатр Старокостянтинівської ЦРЛ Ольга Богомол зазначила, що у Старокостянтинівському районі за 8 місяців 2016 р. проведено 18443 флюорографічних обстежень. Завдяки плідній роботі районної координаційної ради, в районі немає захворюваності серед декретованих груп населення. Лікар, відповідальний за медогляди, слідкує за ФГ обстеженням педагогів, працівників харчової промисловості, торгівлі та ін.

За 2016 р в районі виявлено і взято на «Д» облік 15 хворих, що на 1 менше ніж в 2015.

Для виявлення туберкульозу в районі застосовується бактеріоскопія. За звітний період медпрацівники первинної ланки направили 185 пацієнтів на обстеження мокротиння. У 4 випадках виявили туберкульозну паличку. Хворі лікуються.

Для виявлення туберкульозу у дітей використовується туберкулінодіагностика. Вона проведена лише 33 % дітей та 61 % підлітків.

Велику роль у боротьбі з туберкульозом відіграє санітарно-просвітницька робота.

Завдяки клопотанню районної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, районна рада виділила кошти для реконструкції протитуберкульозного кабінету, який мав лише 1 кімнату. На сьогодні це 4 кімнати, хворі пацієнти не перетинаються зі здоровими, медичні працівники працюють в комфортних умовах.

Епідситуацію по ВІЛ/СНІДу в Старокостянтинівському районі та місті Старокостянтинові Ольга Богомол оцінила як нестійку з тенденцією до поширення даної інфекції. Так, наприкінці 2015 року на диспансерному обліку в кабінеті «Довіри» знаходилось 47 осіб, з них 20 жителів району. Станом на 01.09.2016 року на «Д» обліку в кабінеті «Довіри» перебуває 51 особа, з них 22 – жителі району, в т.ч. 7 дітей, в тому числі 2 дітей, які проживають в Старокостянтинівському районі.

Діагноз СНІД встановлений 19 особам, з них 5 – жителів району, з яких 3 дитини. 16 осіб, з них 5 жителів району, отримують АРВ-терапію в кабінеті «Довіра», а 3 особи за власним бажанням отримують терапію в Центрі СНІДу у м. Хмельницький. Діти також отримують АРВ-терапію в обласному Центрі СНІДу і там же перебувають під наглядом педіатра. Протягом першої половини 2016 року на «Д» облік взято 1 жителів району, 3 особи (2 дорослих,1 дитина), а за результатами лабораторних досліджень виявлено 7 ВІЛ-позитивних, з них 2 жителів району, які після проведеного обстеження будуть взяті на «Д» облік.

Значну роль у питаннях протидії поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу відіграє систематична інформаційно-роз’яснювальна робота серед учнів та педагогічних працівників у формах проведення ігор, бесід, лекцій, тренінгів, переглядів тематичних фільмів, роликів, різного роду просвітницьких заходів.

Голова Ізяславської районної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Володимир Левченко повідомив, що епідемічна ситуація із захворюваністю на ВІЛ/СНІД та туберкульоз в районі залишається напруженою.

У 2003 році в Ізяславському районі, в одному із перших в області, на базі районної поліклініки був створений кабінет «Довіра». Лікар і медсестра пройшли всі курси тематичного вдосконалення, необхідні для роботи.

У 2011 році Ізяславська ЦРЛ брала участь у конкурсі для виділення коштів Міжнародного благодійного фонду на ремонт кабінету «Довіра». За рахунок коштів даного фонду, отримали новий холодильник і деякі меблі.

З вересня 2015 року на базі кабінету «Довіра» відкрито сайт АРТ для ВІЛ-інфікованих пацієнтів. На даний момент сайт відвідують 18 пацієнтів.

Збільшується число хворих на СНІД. Станом на 01.09.2016р. на диспансерному обліку перебуває 67 осіб (із них – 8 дітей), із них 10 осіб – хворих на СНІД (в т.ч. 1 дитина); 8 осіб з діагнозом туберкульоз легень, 7 дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями.

З 2006 р. по 2016 р. на обліку перебувало – 27 ВІЛ-інфікованих вагітних, народилось 27 дітей і усі здорові, що свідчить про добру роботу лікувальної мережі в сфері профілактики вертикальної трансмісії. Всі вагітні жінки в обов’язковому порядку двічі обстежуються на ВІЛ. При виявленні інфікування мати і дитина отримують антиретровірусну терапію. Народжені діти забезпечені одноразовими наборами та отримують безкоштовні сухі адаптовані суміші до 1 року із обласного ЦПіБзіСНІДом.

У 2015 році проведено 765 обстежень вагітних, а за 8 місяців 2016 року – 524 обстеження. Для запобігання передачі збудника ВІЛ-інфекції через кров, вся донорська кров проходить перевірку.

За словами Володимира Левченка, разом з працівниками відділу у справах сім’ї, молоді та спорту, служби у справах неповнолітніх проводяться зустрічі, семінари для дітей та батьків стосовно здорового способу життя профілактики наркоманії, статевих хвороб, ВІЛ/СНІДу та туберкульозу. Проведено 64 просвітницько-інформаційних лекцій-бесід на базі районного центру зайнятості і серед умовно засуджених дітей та молоді. Такими заходами охоплено 1300 осіб. Крім того, розповсюджено соціальну рекламу з питань протидії поширення ВІЛ/СНІДу і туберкульозу.

Секретар Славутської районної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу Наталія Пермінова поінформувала присутніх, що під пильним контролем у районі перебуває проходження сільським населенням флюорографічних обстежень (особливо це стосується осіб з груп підвищеного ризику), забезпечення належної роботи кабінету «Довіри», створеного при Славутській ЦРЛ, а також активізація роботи з профілактики ВІЛ/СНІДу та формування здорового способу життя серед учнів в навчальних закладах району.

Одним із основних проблемним питань Наталія Пермінова вважає відсутність районної програми забезпечення профілактики ВІЛ – інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД. У 2016 році, у зв’язку із вкрай обмеженим фінансуванням, така програма не була прийнята.

Заслухавши та обговоривши питання порядку денного, обласна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу ухвалила відповідне рішення.

imgp8735

За матеріалами  обласного Центру здоров’я.