24.11.2016 — 09:21

Відбулося засідання ІІ Подільської школи «Глаукома у практиці сімейного лікаря»

23 листопада відбулося засідання ІІ Подільської школи «Глаукома в практиці сімейного лікаря». За словами головного позаштатного фахівця Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації зі спеціальності «Загальна практика-сімейна медицина» Валентини Гесаль, у грудні 2015 року, під час І Подільської школи, висвітлювали проблему цукрового діабету та його ускладнень. Як відомо, ускладненням надлишку цукру у крові досить часто стають очні хвороби.

dscn6469 За словами доктора медичних наук, професора, завідувача кафедрою НМУ ім. О. Богомольця, головного офтальмолога МОЗ України Оксани Вітовської, дуже важлива співпраця ендокринолога та офтальмолога. Адже сьогодні можна говорити вже про епідемію діабету. Так, в Україні лише офіційно зареєстровано 1 млн. 200 тис. хворих на діабет, а згідно досліджень, кожен третій має діабетичну ретинопатію. Тобто, неофіційно, в нашій державі близько 400 тис. пацієнтів мають ураження сітківки ока внаслідок діабету. Тому, коли ендокринолог діагностує діабет, він повинен направити пацієнта до лікаря-офтальмолога, який проведе своє обстеження. Таким чином, призначені препарати чи заходи унеможливлять тяжкі наслідки, в тому числі – і втрату зору.

Обговорити ситуацію із захворюваністю на глаукому запросили лікарів-офтальмологів та лікарів загальної практики-сімейної медицини краю. Їм продемонстрували майстер-клас із вимірювання очного тиску за допомогою транспальпебрального тонометра. Валентина Гесаль наголосила, що такі процедури мають щороку проходити люди у віці за 40 років.

dscn6460На думку Оксани Вітовської, такі спільні заходи мають важливе значення. Оскільки допомагають сімейним лікарям поглибити свої знання щодо скринінгу, диспансеризації очних хвороб, а офтальмологам налагодити співпрацю і тісний контакт з сімейними лікарями. Нині, каже Оксана Петрівна, сімейники перебувають так би мовити на передовій раннього виявленню недуг.

ІІ Подільську школу не дарма присвятили глаукомі, оскільки, за словами головного офтальмолога МОЗ, це дуже підступна хвороба, яка призводить до незворотної втрати зору. На противагу катаракті, яку ще можна прооперувати та відновити зір, глаукома призводить до пошкодження зорового нерва. Оксана Вітовська запевняє, що лише своєчасне виявлення, адекватне лікування, розуміння пацієнтом важливості дотримання режиму лікування може призвести до того, що зір буде збережено.

dscn6474Оксана Петрівна озвучила деяку статистику. Так, за даними ВООЗ, 80 % випадків сліпоти можна попередити, і глаукому в тому числі. В Україні минулого року кожен 5-й інвалід по зору втратив його внаслідок глаукоми. За останні 10 років – це найвищий показник інвалідності. За останні 40 років показник інвалідності, внаслідок глаукоми, зріс практично в 5 разів. І це попри те, що запроваджують високотехнологічні методи лікування та використовують високоефективні фармацевтичні засоби.

Головний позаштатний офтальмолог Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Ірина Дарманська додала, що такі організаційні та профілактичні заходи є найефективнішим шляхом попередження сліпоти внаслідок глаукоми. Бо люди мають бути уважні до свого здоров’я і вміти зберегти його. У цьому їм допоможуть спільно офтальмологи та сімейні лікарі.

dscn6492Після закінчення заходу зареєстровані учасники отримали сертифікати.

Крім того, у рамках робочого візиту на Хмельниччину, головний офтальмолог МОЗ України Оксана Вітовська відвідала офтальмологічне відділення Хмельницької обласної лікарні, оглянула операційні та діагностичні кімнати, на професійні теми поспілкувалася із медичним персоналом. Оксана Петрівна відзначила наявність обладнання, яке дозволяє проводити високоякісні оперативні втручання з приводу катаракти, глаукоми та інших патологій. Також головний офтальмолог Міністерства підтримала прагнення фахівців відділення впроваджувати та розвивати вітріоретинальну хірургію (операції з приводу захворювань склистого тіла і сітківки).

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я