03.04.2024 — 14:23

Відбулося установче засідання координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при ОВА

Вчора під головуванням заступника начальника ОВА Володимира Юр’єва відбулося установче засідання координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при ОВА в оновленому складі.

Національно-патріотичне та військово-патріотичне виховання завжди були невід‘ємною складовою розвитку молоді на Хмельниччині. “Тепер ми дивитимемося через нову призму- призму війни. Щиро переконаний, що координаційна рада стане ще одним інструментом для того, аби вселяти в кожного жителя області наші національні цінності: соборність, самобутність, волю та гідність”, – зазначив Володимир Юр’єв розпочинаючи спілкування.

Варто зазначити, що обласна військова адміністрація є ініціатором з проведення низки заходів та проєктів, у яких значна увага приділяється розвитку національної ідентичності в умовах війни росії проти України та післявоєнний період.

Так, в області активно проводяться заходи з реалізації національно-патріотичного виховання молоді, а саме: у 2023 році в червні проведено обласний етап дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), «Школа ройових та курінних, рейд-похід», в липні – обласний навчально-практичний вишкіл спрямований на збільшення чисельності молоді, готової до виконання обов’язку із захисту та територіальної цілісності України «Юний патріот» і таборування «Сила Нації». В серпні проведено щорічний патріотичний забіг в пам’ять про загиблих воїнів «Шаную воїнів, біжу за героїв України». В жовтні спільно з Національною скаутською організацією «Пласт» в Хмельницькій окрузі проведено змагання-похід «Мужність», а також проведено ряд інших вишколів з метою патріотичного виховання молоді.

Обговорюючи питання основних напрямків та організації роботи координаційної ради у 2024 році, Володимир Юр’єв наголосив, що важливими напрямками в роботі має бути захист прав та свобод людини і громадянина, сприяння відповідальному ставленню громадян до своїх обов’язків та активній участі у суспільному житті, а також реалізація проектів, спрямованих на національно-патріотичне виховання дітей, молоді та інших вікових категорій, проведення просвітницьких заходів, пов’язаних з національною ідентичністю.

В продовження засідання присутні обговорили та затвердили План роботи координаційної ради з питань утвердження української національної та громадянської ідентичності при ОВА на поточний рік. Окремо учасники засідання обговорили питання організації та проведення обласного етапу Всеукраїнської дитячої юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), «Школи ройових та курінних, рейд-похід».

Підсумовуючи засідання, заступник начальника ОВА вкотре наголосив на важливості консолідації зусиль усіх зацікавлених сторін для утвердження української національної та громадянської ідентичності.

“Патріотичне виховання це один із фронтів, які ми маємо захищати і дійсно набудовувати нашу ідентичність. В суспільстві – це вкрай важливе питання, оскільки з того матеріалу, який ми зараз будемо нести в громади залежить фундамент нашої майбутньої держави. Тому дуже важливо, щоб кожен член ради був максимально активний та докладав максимум зусиль, аби робота координаційної ради в 2024 році була ефективною”, – наголосив посадовець.