18.04.2024 — 15:07

Запрошуємо жителів краю відвідати виставку міжнародного проекту «Ляльки для ненароджених»

Сьогодні в Державному історико-культурному заповіднику «Межибіж» розпочалася виставка міжнародного проекту «Ляльки для ненароджених». Завітала на її відкриття директор Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Інна Михайлова.

На виставці представлені понад 80 сюжетних композицій від майстрів-лялькарів з України та діаспори, які проживають у Німеччині, Польщі та Португалія. Кожна лялька це окрема історія. Одні майстрині через створені ляльки розповідали драматичні сторінки своєї родини, інші створювали лялькову композицію під враженнями від прочитаної книжки чи переглянутих фотоматеріалів, присвячених Голодомору.

«Усі композиції створені на основі історичних фактів, фотоматеріалів та спогадів про страшні 1932—1933 роки, які збереглися в родинах українських майстрів по всьому світу», — каже кураторка міжнародного культурно-просвітницького проекту «Ляльки для ненароджених», голова ГО «Обрядова культура України» Валерія Левківська.

«Тема Голодомору — одна з найболючіших сторінок в історії України. Сьогодні, в умовах повномасштабного вторгнення, ми як ніколи розуміємо весь біль, який принесла на нашу землю росія. Наша виставка — це шана усім жертвам Голодомору! Пам’ятаймо про загублене покоління українських селян. Ця пам’ять робить нас сильнішими», — зазначає Тетяна Золочевська, авторка проекту, віцеголова німецько-української спілки «KOLOS»

Проект розпочався у 2018 році, в ньому беруть участь Німецько-українська спілка «KOLOS», ГО «Обрядова культура України» та творча група «Авторська лялька-мотанка». Перша виставка проекту «Ляльки для ненароджених» була проведена до 85-ї річниці Голодомору в Посольстві України в м. Гамбург. З того часу роботи майстрів побачили відвідувачі у Києві, Чигирині, Харкові, Черкасах, Бремені.

З квітня до листопада 2024 р. виставка міжнародного проекту «Ляльки для ненароджених» демонструватиметься в Меджибізькому замку, де працює музейна експозиція пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років.