22.04.2024 — 13:20

Міжнародний день пам‘яток і визначних місць відзначили на Хмельниччині

18 квітня у Національному історико-архітектурному заповіднику «Кам‘янець» у колі працівників заповідника, керівника відділу містобудування та архітектури Хмельницької обласної військової адміністрації Ірини Дунаєвської, архітекторів-членів Хмельницької обласної організації Національної Спілки Архітекторів України, студентів – майбутніх архітекторів – кафедри містобудування та архітектури Хмельницького національного університету і Кам‘янець-Подільського фахового коледжу будівництва, архітектури та дизайну було відзначено Міжнародний день пам‘яток і визначних місць, а також День пам‘яток історії та культури України.

В рамках зібрання відбулося закриття персональної виставки живопису «Архітектурний пейзаж» Віктора Рудюка, архітектора, художника, члена ХмООНСАУ. Мистецтвознавець Інна Березіна прочитала лекцію для присутніх про архітектурну творчість і авторський метод іспанського архітектора Антоніо Гауді. До спілки подільських архітекторів доєдналися гості та колеги з Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка – завідувач кафедри образотворчого мистецтва, дизайну та методик їх викладання, архітектор, кандидат мистецтвознавства Марія Маркович, професор кафедри, народний художник України Роман Вільгушинський.

Події культурного життя Поділля, професійне спілкування та наступність поколінь – усе це вдало та принагідно акумулювалося в один день із життям архітектурної спільноти. В умовах воєнного стану така подія є ознакою того, що попри війну  архітектура і мистецтво є і повинні бути.