30.11.2016 — 18:22

О. Корнійчук: Незаконний збут деревини не повинен залишитися поза увагою правоохоронних органів

Питання збереження, раціонального використання та відтворення лісових ресурсів області неодноразово піднімалося на нарадах, під час співбесід з керівниками місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та на колегії облдержадміністрації.

29 листопада на порядок денний розширеного засідання колегії вкотре винесено питання про виконання розпоряджень та доручень голови обласної державної адміністрації щодо збереження , раціонального використання та відтворення лісових ресурсів області.

Як зазначив голова адміністрації Олександр Корнійчук, на сьогодні не вжито необхідних заходів для інвентаризації лісів, лісосмуг, земель, які самозаліснилися, недостатній контроль за охороною і захистом лісів.

“Протягом 7 місяців на всіх рівнях порушується питання щодо протидії незаконній рубці лісу: майже на кожній колегії, нарадах, співбесідах. Проте злочинна рубка лісів та реалізація незаконно отриманої деревини залишається серйозною проблемою в області”, – додав очільник області.

img_8632

Так, за інформацією прокуратури протягом серпня-листопада правоохоронними органами розпочато кримінальне провадження у сфері охорони лісових ресурсів зі збитками понад 9,0 млн. гривень.

З обвинувальними актами до суду направлено 5 кримінальних проваджень за ст. 246 КК України (незаконна рубка лісу), у яких встановлено збитків понад 600,0 тис, гривень.

До прикладу, на території Дунаєвеького району зрізано 106 дерев. Сума збитків становить майже 450,0 тис. гривень. Злочинну групу затримано національною поліцією під час незаконної рубки та спроби вивезення деревини.

Частина незаконно заготовленої деревини у подальшому легалізується шляхом підробки товарно-транспортних накладних та потрапляє на експорт за кордон. За офіційними даними протягом 2016 року через Хмельницьку митницю експортовано лісу та лісоматеріалів на суму 369,0 млн. гривень.

Викрито масштабну схему незаконного експорту лісу за кордон. У цій схемі брали участь суб’єкти господарювання, у тому числі Хмельницької області, спільно зі службовими особами комунальних лісогосподарських підприємств, які легалізовували деревину невстановленого походження шляхом підробки товарно транспортних накладних для подальшого отримання обов’язкових сертифікатів про її походження та експорту за кордон.

Використання таких схем в області непоодиноке.

За аналогічними фактами правоохоронними органами області розпочато 8 кримінальних проваджень. Загалом за такими схемами за кордон вивезено 29 тис, кубічних метрів незаконно зрубаної деревини на суму майже 48,0 млн. гривень.

Встановлено факти незаконної порубки понад 400 дерев різних порід службовими особами Красилівського лісокомунального підприємства. Державі спричинено матеріальної шкоди на суму майже 2,7 млн. гривень.

Непоодинокі факти неправомірного відчуження та використання земель лісового фонду, унаслідок чого держава втратила землі лісового фонду орієнтовною вартістю понад 170,0 тис. гривень.

Прокуратурою області у поточному році виявлено незаконну передачу у власність більш як 4 гектарів земель лісового фонду. Мають місце випадки незаконного будівництва у лісових зонах кемпінгів та інших відпочинкових закладів.

В ході обговорення питання збереження, раціонального використання та відтворення лісових ресурсів області, відбулося заслуховування голів окремих районних державних адміністрацій стосовно виконанню доручень з цього питання. Зокрема, з доповідями виступили заступник голови Ярмолинецької районної державної адміністрації, голова Городоцької районної державної адміністрації, голова Деражнянської районної державної адміністрації.

dsc_3434

В свою чергу, т.в.о. начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Павло Золотий зазначив, що обласне управління звернулося з листом до Державного агентства лісових ресурсів України з пропозицією щодо врегулювання питання користування лісами лісокомунальних підприємств. На даний час це питання вивчається агентством оскільки воно є непростим як з соціальної точки зору, так і з законодавчої .

За словами Павла Степановича єдиним шляхом вирішення цього питання є добровільна відмова лісокористувачів від користування лісовими масивами або створення єдиної потужної структури на базі області з лісокомунальними підприємствами. Також можливе створення єдиного дочірнього підприємства, як у Вінницькій області.

Крім того, посадовець зазначив, що обласне управління лісового та мисливського господарства тісно співпрацює з Державною аудиторською службою, прокуратурою, СБУ, національною поліцією в питаннях виділення спеціалістів для контрольних заходів та надання консультацій по дотриманню норм і правил ведення лісового господарства.

Разом з тим, додав Павло Золотий, на лісокомунальних підприємствах області проведено 24 перевірки контролюючими органами. 2 грудня 2016 року заплановано семінар-навчання для усіх лісокористувачів області на базі обласного управління щодо впровадження та застосування санітарних норм.

Паралельно в обласному управлінні лісового господарства вживається ряд протипожежних заходів. Зокрема, на постійній основі запроваджуються щорічні спільні навчання по гасінню лісових пожеж, перевірки готовності до пожежонебезпечного сезону з органами ДСНС, придбання засобів пожежогасіння тощо.

Підсумовуючи питання збереження лісових ресурсів області голова адміністрації звернувся до керівників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування та зазначив, що при виявленні фактів незаконної рубки вони повинні займати принципову позицію, аби неправомірне лісокористування, незаконний збут деревини не пройшли повз увагу правоохоронних органів.

img_8603