01.12.2016 — 10:41

Відбулася колегія Департаменту охорони здоров’я облдерадміністрації

30 листопада в актовій залі Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації відбулася чергова колегія. До участі запросили начальників управлінь охорони здоров’я Хмельницької та Кам’янець-Подільської міських рад, головних лікарів обласних, міських лікувально-профілактичних закладів, центрів ПМСД, ЦРЛ, КЗ НМР «СМСЧ м. Нетішин», вузлових лікарень станцій Гречани та Шепетівка, обласних дитячих санаторіїв, директорів медичних коледжів та училищ.

dscn6620Відкриваючи засідання, директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич вручив акредитаційні сертифікати керівникам медичних закладів, що нещодавно пройшли акредитацію. Далі перейшли до розгляду питань порядку денного.

Про стан використання медикаментів та виробів медичного призначення, отриманих централізовано за рахунок коштів державного бюджету, доповідала заступник директора ДОЗ ОДА Наталія Федів. За її словами, невирішеною проблемою системи охорони здоров’я нині залишається рівень фінансування та відсутність системи компенсації витрат пацієнта на медичні послуги, в першу чергу на ліки. При цьому, для держави інтереси пацієнта мають бути пріоритетом.

Для забезпечення певних категорій хворих, є надходження окремих видів ліків, шляхом централізованого постачання за рахунок коштів державного бюджету, в рамках виконання державних програм та заходів.

За інформацією Наталії Василівни, станом на 1 листопада 2016 року в області склалася досить напружена ситуація щодо залишків препаратів та виробів медичного призначення, отриманих за кошти державного бюджету. За окремими напрямками (зокрема муковісцидоз, фенілкетонурія, аутизм, хвороба Гоше, цукровий діабет) залишки препаратів відсутні взагалі. Загальний залишок лікарських засобів та виробів медичного призначення в грошовому еквіваленті складає 32 384,42 тис. грн. Таким чином, рівень забезпеченості зазначеними ліками становить 6,0%.

Департамент охорони здоров’я, з метою раціонального та ефективного використання лікарських засобів та виробів медичного призначення, отриманих за кошти державного бюджету, провів аналіз залишків згідно до даних бухгалтерського обліку. Таким чином, виявлені залишки лікарських засобів та виробів медичного призначення, отриманих у 2012, 2013, 2014 роках. Враховуючи перебої в постачанні лікарських засобів та виробів медичного призначення за кошти державного бюджету протягом 2015-2016 років, наявність залишків з 2012, 2013, 2014 років в окремих ЛПЗ краю є неприпустимою.

dscn6627Наталія Федів наголосила, що в подальшому при виявленні виробів медичного призначення або лікарських засобів, що не будуть використані до закінчення їх терміну придатності, заклад-одержувач повинен надати клопотання про перерозподіл до Департаменту охорони здоров’я не пізніше, ніж за 3 місяці до закінчення терміну придатності.

Протягом 2016 року в область надійшли лікарські засоби та вироби медичного призначення на виконання бюджетної програми КПКВ 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» на загальну суму 76 285,38 тис. грн. за кошти державного бюджету України 2015 року. Більшість вказаних поставок відбулись на початку 2016 року, а тому отримані препарати вже використані. Наразі тривають поставки лікарських засобів та виробів медичного призначення, заявлених на 2015 рік за напрямками: СНІД, туберкульоз, дитяча онкологія, імунопрофілактика.

Протягом травня-жовтня 2016 року Міністерство охорони здоров’я проводило кампанію зі збору з регіонів заявок щодо потреб у лікарських засобах та виробах медичного призначення на виконання уже згаданої бюджетної програми за кошти державного бюджету України 2016 року. Загальний обсяг асигнувань, виділених на область на ці потреби у поточному році склав 125 133,16 тис. грн. Міністерство охорони здоров’я у 2016 році відкрило закупівлі лікарських засобів та виробів медичного призначення за новими напрямками, а саме: артеріальна гіпертензія, бульозний епідерміліоз, замісна підтримуюча терапія. Всі заявки опрацьовані та надані до МОЗ.

Відповідно до Постанови КМУ від 23.08.2016 року № 557, в 2016 році спеціалізовані організації будуть проводити закупівлі лікарських препаратів та медичних виробів за 17 напрямками.

Міністерство охорони здоров’я в 2016 році планує проведення закупівель за 10-ма напрямками, зокрема для лікування хворих на СНІД, туберкульоз, контрацептивів для жінок, для яких вагітність та пологи загрожують життю; для лікування дихальних розладів у новонароджених; для лікування акушерських кровотеч; ендопротезів; витратних матеріалів для проведення перитонеального діалізу у хворих нефрологічного профілю; для лікування хворих на вірусні гепатити В і С; централізована закупівля препаратів для проведення замісної підтримуючої терапії; придбання УЗД-апаратів та маммографів.

Відповідно до даної постанови, у 2016 році спеціалізовані організації будуть проводити закупівлі імунобіологічних препаратів; препаратів для хворих, які перенесли трансплантацію органів; лікарських засобів для онкологічних хворих; препаратів для онкогематологічних хворих; лікарських засобів для хворих на хронічний мієлоїдний лейкоз; медичних виробів для забезпечення донорства; реактивів для проведення скринінгу новонароджених; медикаментів на виконання конвенції ООН (муковісцидоз, імунодефіцити, ДЦП, нанізм, аутизм, ЮРА, хвороба Гоше); медикаментів для громадян, які страждають на бульозний епідерміліоз; медикаментів для громадян, які страждають на легеневу гіпертензію; антирезусного імуноглобуліну для забезпечення гемолітичної хвороби новонароджених; лікарських засобів для хворих дорослого віку на гемофілію; лікарських засобів для лікування серцево-судинних та серцево-мозкових захворювань; медичних виробів для лікування серцево-судинних та серцево-мозкових захворювань; медикаментів для лікування хворих на розсіяний склероз; витратних матеріалів для визначення рівня глюкози в крові.

За словами Наталії Федів, поставки заявлених на 2016 рік препаратів очікується протягом 2017 року.

Про стан надання терапевтичної допомоги населенню Шепетівського району та м. Кам’янця-Подільського інформувала начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги, головний терапевт Департаменту Аліна Костенко. Вона наголосила, що у структурі захворюваності, смертності та інвалідності хворі терапевтичного профілю складають близько 30%, серед осіб, які відвідують амбулаторно-поліклінічні заклади та яким надається допомога на дому – 40-50%. Під час перевірки ЛПЗ м. Кам’янець – Подільського та Шепетівського району комісія обласних спеціалістів – терапевта, кардіолога, невропатолога, гастроентеролога, проаналізувала всі етапи надання допомоги – первинний та вторинний, амбулаторно-поліклінічний і стаціонарний.

Аліна Миколаївна запропонувала стан надання медичної, у т.ч. спеціалізованої, допомоги хворим терапевтичного профілю в м.Кам’янці-Подільському визнати таким, що потребує суттєвого покращення. Попри неодноразові звернення про незадовільність показників у попередні роки, покращення ситуації не спостерігається.

На обсяг та якість надання терапевтичної допомоги населенню у Шепетівському районі суттєво впливає значний кадровий дефіцит лікарів. Так, у ЦПМСД не вистачає 22 лікарів, в ЦРЛ скорочена посада ревматолога, не зайнята посада лікаря функціональної діагностики, за фахом «нефрологія» та «гематологія» працюють сумісники.

З огляду на ряд причин та наслідків, стан надання допомоги хворим терапевтичного профілю Шепетівського району запропоновано визнати таким, що потребує покращення з акцентом на контрольовані показники роботи.

Роботу відділень анестезіології та інтенсивної терапії (ВАІТ) ЛПЗ області охарактеризував головний позаштатний анестезіолог Департаменту охорони здоров’я Костянтин Карнаух. Він повідомив, що анестезіологічна служба краю представлена 33 структурними підрозділами, з них 27 ВАІТ, 4 відділення інтенсивної терапії без анестезіології (ХОЛ) та 2 анестезіологічні групи у Білогірській та Старосинявській ЦРЛ.

Загалом, у цих структурних підрозділах функціонує 238 ліжок інтенсивної терапії, у т.ч. в обласній лікарні – 30, міській лікарні – 12, ЦРЛ – 99. У ВАІТ діють 13 власних експрес-лабораторій, у т.ч. в обласній лікарні – 1, міській лікарні – 1, ЦРЛ – 6. Крім того, в обласній лікарні працює 1 самостійне відділення екстракорпоральних методів детоксикації, що не входить до складу ВАІТ, з філіями у Кам’янець-Подільській міській лікарні, Старокостянтинівській та Шепетівській ЦРЛ.

Костянтин Володимирович зазначив, що недостатня укомплектованість кадрами у 5 ЦРЛ не дозволяє цілодобово забезпечити постінтенсивну терапію та унеможливлює повноцінну роботу ВАІТ.

40 лікарів-анестезіологів досягли пенсійного віку. Крім того, у 3 ЦРЛ посади завідуючих ВАІТ так само обіймають лікарі пенсійного віку, всі інші – віком до 50 років. Проте, за спеціальністю «Анестезіологія» підготовку проходять 30 лікарів – інтернів для ЦРЛ та на контрактній основі.

За інформацією Костянтина Карнауха, оснащення у відділеннях анестезіології та інтенсивної терапії для повноцінної роботи не скрізь вистачає. Або через інтенсивність використання апарати потребують постійного планового технічного обслуговування, ремонтів та заміни запчастин.

Проаналізувавши роботу відділень анестезіології та інтенсивної терапії ЛПЗ області, головний позаштатний анестезіолог Департаменту Костянтин Карнаух надав колегії відповідні висновки та пропозиції.

Про роботу дитячої анестезіологічної служби області розповів головний позаштатний дитячий анестезіолог ДОЗ ОДА Олег Ткачук. Так, дитяча анестезіологічна служба краю налічує 6 відділень на 39 ліжок. Вони знаходяться у Хмельницькій обласній дитячій лікарні (ХОДЛ), Хмельницькій міській дитячій лікарні (ХМДЛ), Хмельницькій міській інфекційній лікарні (ХМІЛ), Кам’янець-Подільській міській лікарні № 1, Хмельницькому обласному перинатальному центрі (ХОПЦ) та Хмельницькому міському перинатальному центрі (ХМПЦ).

До структури реанімаційно-консультативного центру обласної дитячої лікарні входять дві реанімаційно-консультативні бригади педіатричного та неонатального профілів.

Також, при потребі, до надання анестезіологічної допомоги дітям залучаються ВАІТ ЦРЛ та СМСЧ м. Нетішина, де окремо дитячі ліжка не виділяються. Зазначена мережа служби відповідає потребам та вимогам. Крім того, при створенні перинатального центру ІІ рівня у Шепетівській ЦРЛ, буде порушене питання щодо відкриття відділення інтенсивної терапії новонароджених (ВІТН).

Без урахування ВІТН ХМПЦ, в якому працює 6 лікарів-неонатологів з вищими та першими атестаційними категоріями, у ЛПЗ області працює 41 дитячий анестезіолог. У Хмельницькій міській інфекційній лікарні з 6 лікарів анестезіологів 1 має спеціалізацію з дитячої анестезіології. Оскільки в обласній лікарні надається медична допомога і дитячому населенню (опікове, нейрохірургічне, офтальмологічне відділення та відділення щелепно-лицевої хірургії), тут введено посаду дитячого анестезіолога та переведено лікаря з Хмельницької обласної дитячої лікарні. Крім того, виділено посади дитячого анестезіолога у Городоцькій та Славутській ЦРЛ.

Недостатня укомплектованість кадрами в обласній та міській дитячій лікарнях. Нині інтернатуру за фахом «дитяча анестезіологія» проходять 4 лікаря, які мають працювати у цих відділеннях.

Служба дитячої анестезіології та інтенсивної терапії на достатньому рівні оснащена сучасною дихальною апаратурою. Так, функціонує 52 апарати штучної вентиляції легень високого та середнього класу. Однак, відділення необхідно доукомплектувати апаратами неінвазивної вентиляції легень для новонароджених. Це зумовлене новими підходами до респіраторної підтримки. Олег Ткачук наголосив, що багато апаратів у відділеннях потребують ремонту або заміни окремих комплектуючих.

Власна експрес-лабораторія функціонує лише у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії обласної дитячої лікарні. Актуальним залишається питання впровадження лабораторних методик, які дозволяють працювати з мінімальною кількістю крові дітей для визначення необхідних біохімічних показників.

Всього у 2015 році дітям області проведено 4134 оперативних втручань, у дитячих ВАІТ закладів області у 2015 році проліковано 2752 дитини.

Виїзні бригади у 2015 році обслужили 1245 викликів, з них 485 – неонатальних, за 10 місяців 2016 року – 1031 та 401 виклики відповідно.

Забезпечення медикаментами та витратними матеріалами за державний кошт у відділеннях ХОДЛ та ХМДЛ проводиться майже на 100%, але у відділеннях ХОПЦ, ХМПЦ, ХМІЛ цей відсоток катастрофічно низький.

На завершення виступу, головний позаштатний дитячий анестезіолог Департаменту Олег Ткачук вніс ряд пропозицій для покращення надання невідкладної допомоги дітям.

За результатами розгляду питань порядку денного колегія Департаменту охорони здоров’я ухвалила відповідне рішення.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я.

Зберегти

Зберегти