23.12.2016 — 16:43

В облдержадміністрації обговорили стан травматизму невиробничого характеру в області

Питання про стан травматизму невиробничого характеру в області обговорили 23 грудня на засіданні обласної комісії з ТЕБ і НС.

Про основні показниками за підсумками року щодо цього питання членів комісії поінформував заступник начальника управління з питань цивільного захисту населення Юрій Корева. Зокрема, він нагадав, що з метою профілактики травматизму невиробничого характеру в області розроблено та виконується План заходів з профілактики травматизму невиробничого характеру на 2016 рік.

Однак, за словами Юрія Миколайовича,  незважаючи на виконання заходів із попередження випадків травматизму невиробничого характеру, кількість загиблих в області за останні 10 років залишається практично на одному рівні.

За 9 місяців 2016 року на території області від нещасних випадків невиробничого характеру загинула 591 особа (у т.ч. 6 дітей віком до 14 років), що на 2,5% менше порівнюючи з аналогічним періодом 2015 року (загинуло 606 людей у т.ч. 7 дітей до 14 років).

Найбільшу кількість загиблих від нещасних випадків невиробничого характеру зареєстровано: м. Хмельницький (16,4% від загальної кількості загиблих), м.Кам’янець-Подільський (13,5% від загальної кількості загиблих) в По донському районі ( 3,4% від загальної кількості загиблих), в Городоцькому районі (6,6% від загальної кількості загиблих).

Випадки дитячої смертності, внаслідок невиробничого травматизму, зареєстровано у м.Хмельницький – 2 дитини, в Городоцькому, Новошицькому та Летичівському районах загинуло по 1 дитині.

У двічі збільшилась кількість нещасних випадків із смертельними наслідками у Волочиському, Ізяславському, Красилівському Старосинявському та Шепетівському районах.

Середньообласний показник смертності населення від нещасних випадків невиробничого характеру із розрахунку на 10 тис, осіб складає 4,58.

Зазначений показник перевищено:  у Старокостянтинівському (5,21), Ярмолинецькому (8,44), м.Кам’янець- Подільському (7,94), Деражнянському (11,8) та Городоцькому (8,17) районах.

Найпоширенішими причинами нещасних випадків із смертельними наслідками були: навмисне самоушкодження – 28,68%, випадкове отруєння та дія алкоголю – 14,21%, нещасні випадки спричинені дією диму, вогню та полум’я -8,18%. транспортні нещасні випадки – 8,12%.

Протягом 2016 році збільшилась загальна кількість загиблих від випадкової дії неживих механічних сил- на 25% ; навмисного самоушкодження – на 51,5%.

Юрій Корева зазначив, що в роботі органів влади з питання запобігання невиробничому травматизму є чимало недоліків. Зокрема, недостатньо уваги приділяється безпеці пасажирських перевезень, не проводяться комплексні обстеження перевізників, не здійснюється належний контроль за випуском автобусів на маршрути.

Гостро стоїть питання щодо попередження загибелі людей від випадкових отруєнь алкоголем у м.Кам’янець-Подільський (порівняно з 2015 роком зростання кількості загиблих з цієї причини становить 200%), та у м. Хмельницькому (порівняно з 2015 рік ріст кількості загиблих на 75%).

Підрозділи управлінь економіки не залучаються до проведення роз’яснювальної роботи з суб’єктами господарювання про необхідність дотримання правил торгівлі підакцизними товарами.

Не організовано належний нагляд за місцями продажу алкогольних напоїв для недопущення продажу несертифікованої продукції.

На недостатньому рівні організована робота місцевих служб сім’ї, дітей та молоді, соціальних служб щодо обстеження матеріально- побутових умов сімей, які потрапили у складні життєві обставини, сімей де батьки не виконують своїх батьківських обов’язків, неблагополучних сімей де є факти вживання алкогольних напоїв.

Велике занепокоєння викликає стан справ щодо попередження самогубств.

Найбільше зростання випадків самогубств протягом 2016 року зареєстровано у м. Хмельницькому (порівняно з 2015 роком ріст на 33%), в Деражнянському районі (порівняно з 2015 роком зростання на 50%), в Красилівському районі ( порівняно з 2015 роком зростання на 33%).

Такий стан справ склався у зв’язку із відсутністю виїзних консультацій з розв’язання соціально-психологічних, психологічних, соціальних проблем, проведення просвітницької соціальної роботи серед дітей і молоді щодо попередження негативних явищ в молодіжному середовищі та соціального патронажу людей похилого віку.

Також Юрій Корева зауважив, що в містах обласного значення та районах області, крім міста Хмельницький, відсутні служби «Телефон довіри» для надання допомоги людям схильних до неадекватної поведінки та знаходяться у кризовому стані.

За підсумками обговорення питання комісією ухвалено відповідне рішення.

За матеріалами управління цивільного захисту населення облдержадміністрації

Зберегти

Зберегти