27.12.2016 — 10:20

Питання формування місцевих бюджетів на 2017 рік обговорили на селекторній нараді

26 грудня т.в.о. заступника голови облдержадміністрації Валерій Олійник взяв участь у селекторній нараді з питань підготовки місцевих бюджетів об’єднаними територіальними громадами. Від Хмельниччини у студії були присутні  керівники та спеціалісти департаментів облдержадміністрації, Офісу реформ, голови новостворених ОТГ, у яких 18 грудня відбулися вибори: Чемеровецької, Гуківської, Ленківської та Судилківської.

Головував на нараді Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода. Також участь в заході взяли представники Міністерства фінансів, освіти, охорони здоров’я та  Державного казначейства України.

На нараді було обговорено питання формування місцевих бюджетів на 2017 рік. Особливу увагу звертали на формування бюджетів об’єднаних територіальних громад. Як зазначив В’ячеслав Негода,  перші місцеві вибори в 2016 році відбулися у 207 об’єднаних громадах. Посадовець зауважив, що в об’єднаних громад, особливо тих, які провели перші місцеві вибори 11 та 18 грудня, дуже мало часу, щоб вирішити усі питання, пов’язані з реєстрацією, утворенням виконавчих органів, організацією перших сесій тощо. Саме тому обласні державні адміністрації та регіональні центри розвитку місцевого самоврядування спільно з Урядом мають надати їм всебічну підтримку у вирішенні цих проблем.

Також В’ячеслав Андронович повідомив, що найближчим часом Постановою Кабміну  буде врегульоване питання розподілу медичної субвенції між бюджетами районів та ОТГ, тобто відповідно первинним та вторинним рівнем рівнем медичної допомоги. 30% субвенції виділятиметься на первинну і 70% буде спрямовано на вторинну медичну допомогу.

Наприкінці наради представники областей мали можливість поставити спеціалістам міністерств та відомств  запитання, які виникли у процесі здійснення децентралізаційної реформи. Були порушені питання щодо механізму розподілу освітньої та медичної субвенції у перехідний період, тобто коли органи управління в ОТГ ще не сформовані, питання проведення тендерних закупівель енергоносіїв для великих ОТГ. Однією із найгостріших проблем, що потребує термінового вирішення на рівні Уряду, названо продовження терміну використання субвенцій з державного бюджету на розвиток інфраструктури ОТГ та з ДФРР на наступний бюджетний рік, оскільки з технічних причин не завжди є можливим освоєння виділених коштів у досить стислий термін.

Підсумовуючи нараду, В’ячеслав Негода, підкреслив важливість для успішного продовження реформи децентралізації спільної злагодженої роботи Уряду, місцевої влади, представників місцевого самоврядування. «Два роки роботи зі створення та підтримки об’єднаних громад довели, що в областях, де є командна робота, де є розуміння необхідності реформ, де не шукають причин не робити, а відшукують можливості йти вперед, там немає питань, які неможливо вирішити», – наголосив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ.