29.12.2016 — 10:30

Охорона здоров’я Хмельницької області у 2016 році

2016 рік в охороні здоров’я області, як держави в цілому, став роком прийняття важливих рішень щодо проведення радикальних змін, продовження реформ. Разом із тим медики області виконували свій професійний обов’язок, забезпечували надання кваліфікованої медичної допомоги і досягли позитивних результатів за багатьма напрямками роботи.

 Внаслідок цієї роботи значно знижено рівень смертності дітей у віці до 1 року життя з 8,3 на тисячу народжених живими у 2015 році до 6,4 у цьому році, на 3,2% зменшилась захворюваність на туберкульоз та на 20% – на ВІЛ-інфекцію. Завдяки поліпшенню роботи щодо раннього виявлення онкозахворювань дещо знизилась смертність від цієї недуги.

Відповідно до потреб були збільшені видатки на забезпечення найбільш вразливих верств населення та хворих життєво-необхідними препаратами. Так, для хворих на цукровий і нецукровий діабет закуплено ліків з вмістом інсуліну на суму понад 33,4 млн. грн.. За рахунок обласного бюджету на суму понад 55,3 млн. грн. закуплено життєво-необхідні ліки для хворих з трансплантованими органами, хронічною нирковою недостатністю, гепатитом С, гемофілією, для дітей, хворих на фенілкетонурію, муковісцидоз, ювенільний ревматоїдний артрит.  Покращилось забезпечення медикаментами онкологічних хворих, для яких централізовано закуплено ліків на суму майже 4,8 млн. грн. – у 2015 році це було лише 1 млн. грн.. За кошти обласного бюджету також було придбано 50 електрокардіографів на суму  понад 1 млн. грн. та кардіостимуляторів на суму 2,5 млн. грн..

Значна робота проводилась щодо поліпшення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів. Завершено будівництво палатного корпусу з дитячим відділенням Дунаєвецької центральної районної лікарні, який введено в дію у березні 2016 року. Завершуються будівництво амбулаторії в с.Новоселиця Полонського району та реконструкція корпусу Теофіпольської амбулаторії, які відповідають сучасним стандартам.

Продовжувалось будівництво лікувального корпусу Городоцької ЦРЛ (використано понад 2 млн. грн.. з державного бюджету та понад  700 тис. грн. з місцевого) та реконструкція поліклініки Ізяславської ЦРЛ.

Освоєно біля 14 млн. грн. капітальних видатків обласного бюджету в обласних закладах охорони здоров’я. Зокрема, проведено капітальний ремонт радіологічного відділення обласного онкологічного диспансеру, заміну вікон в міській інфекційній лікарні, реконструкцію очисних споруд  обласного протитуберкульозного диспансеру, реконструкцію приміщення обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і обласного центру здоров’я, будівництво модульних котелень обласної психіатричної лікарні № 1. Утеплено і відремонтовано фасад лікувального корпусу та проводиться реконструкція реабілітаційного відділення обласного госпіталю ветеранів війни, де проходять лікування і реабілітацію учасники антитерористичної операції (на ці роботи виділено понад 5 млн. грн.).

За кошти місцевих бюджетів проведено капітальні ремонти у центральних районних лікарнях – Білогірській (даху котельні та пральні), Волочиській (хірургічного корпусу, даху пологового відділення, приймального та терапевтичного відділень), Дунаєвецькій (травматологічного відділення), Ізяславській (хірургічного відділення), Кам’янець-Подільській (операційного блоку), Шепетівській (хірургічного відділення), Хмельницькій (лабораторії), Старокостянтинівській (тепломережі) та приміщеннях Кам’янець-Подільської міської поліклініки №1.

За рахунок коштів місцевих бюджетів та залучених коштів поліпшувалась матеріально-технічна база центрів первинної медико-санітарної допомоги та їх структурних підрозділів. Так, суттєві капітальні ремонти та реконструкції проведено в амбулаторіях загальної практики/сімейної медицини с. Ставищани Білогірського району, с. Бутівці Старокостянтинівського, с. Стуфченці Хмельницького району, с. Грузевиця Чорноострівської ОТГ, с. Гуків Чемеровецького, с. Чотирбоки Шепетівського, ФАПу с. Грицики Красилівського району, адміністративних приміщеннях та амбулаторіях Шепетівського та Ярмолинецького районних центрів  ПМСД.

Саме з метою поліпшення надання первинної медичної допомоги відповідно до чинного законодавства проведено відмежування його від вторинного рівня шляхом створення юридично самостійних центрів первинної медико-санітарної допомоги. Такі центри створені в усіх районах області, м. Кам’янець-Подільському та 2 об’єднаних територіальних громадах Чорноострівській і Меджибізькій. У м. Хмельницькому прийнято рішення щодо відкриття 2 центрів ПМСД з січня 2017 року.

З метою наближення до населення лікарської допомоги проводиться розширення мережі відокремлених амбулаторій загальної практики/сімейної медицини. В області у 2016 році відкрито 10 таких амбулаторій, з них 2 в містах (Старокостянтинів та Шепетівка) та 8 – у сільській місцевості (3 – Кам`янець-Подільського району та по одній – у Городоцькому,  Летичівському, Хмельницькому, Шепетівському, Ярмолинецькому районах). З початку 2017 року почнуть працювати ще 2 амбулаторії у Білогірському та Новоушицькому районах.

Первинну медичну допомогу сьогодні надають понад 800 лікарів, проте укомплектовано лише 82% штатних посад і має місце проблема укомплектування посад сімейних лікарів, особливо в сільській місцевості.

Для підвищення якості медичного обслуговування населення необхідно поліпшити оснащення амбулаторій медичним обладнанням, апаратурою, комп’ютерною технікою та автомобілями відповідно до табелю. У 2016 році на ці потреби було виділено з місцевих бюджетів біля 2,5 млн. грн., що є вкрай недостатньо.

Завершуючи 2016 рік, варто відмітити, що в області збережена необхідна мережа медичних закладів. Реорганізація (реформування) системи надання медичної допомоги на всіх рівнях відповідно до державної політики з охорони здоров’я буде проводитись у прийдешньому році.

За матеріалами Департаменту охорони здоров’я ОДА