29.12.2016 — 16:12

Обговорено питання підвищення рівня мінімальної зарплати на Урядовій селекторній нараді

29 грудня під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка відбулася селекторна нарада щодо підвищення рівня мінімальної зарплати з 1 січня 2017 року за участю керівників міністерств, голів, заступників обласних державних адміністрацій, представників центральних органів виконавчої влади та профспілкових організацій.

Один із основних акцентів було зроблено на питанні дотримання законодавства щодо оплати праці у зв’язку зі встановленням з нового року розміру мінімальної заробітної плати – 3200 гривень.

«Я звертаюся до глав обласних і районних державних адміністрацій , начальників профільних управлінь освіти, охорони здоров’я, управлінь соцзахисту – ви повинні, особливо в перший місяць року, володіти детальною інформацією по кожному закладу освіти, охорони здоров’я, культури, кожної бюджетної установи стосовно виконання завдань щодо підвищення мінімальної заробітної плати і розміру оплати праці працівників бюджетної сфери в цілому. Для нас принципово важливо всім разом, і у державному, і у недержавному секторі забезпечити виконання  тих зобов’язань, які ми взяли перед суспільством, зокрема щодо підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн. Ще раз хочу наголосити – з 1 січня не може бути ні в кого зарплати нижчої, ніж 3200 грн», – підкреслив Віце-прем’єр-міністр.

«Ми переводимо нашу діяльність щодо забезпечення підвищення розміру мінімальної заробітної плати у щотижневий режим. Буквально сьогодні мною затверджена постійно діюча міжвідомча комісія, яка буде регулярно розглядати проблеми пов’язані з реалізацією цього питання і до складу цієї комісії включені представники центральних органів виконавчої влади, профспілок та роботодавців», – сказав Віце-прем’єр-міністра України.

Щодо окладів працівників бюджетної сфери, то  з 1 січня 2017 року вони зростуть по всій тарифній сітці – від 350 грн до 1200 грн в залежності від розряду працівника.

Віце-прем’єр-міністр також наголосив, що жодних підстав для переведення працівників як бюджетної, так і не бюджетної сфери на сьогодні немає. «Я звертаюся до всіх керівників місцевих органів влади – не допустити переведення висококваліфікованих працівників на неповні ставки! Не може бути такого , щоб висококваліфіковані працівники переводилися на 0,5 чи 0,75 ставки. Жодних підстав для кроків щодо переведення працівників бюджетної сфери, так і не бюджетної сфери на сьогодні немає. Адже лише в Державному бюджеті України на 2017 рік ми додатково передбачили на оплату праці у бюджетній сфері 40 млрд грн», – підкреслив Павло Розенко.

В свою чергу Міністр соціальної політики України Андрій Рева наголосив, на недопущеніі скорочення персоналу на підприємствах та в установах і переведення людей на неповний робочий день, на півставки, – наголосив, виступаючи на нараді,. – Якщо хтось таке робитиме, понесе відповідальність. Ми наголошуємо на бюджетній сфері, адже на бюджетників дивиться бізнес. І в протилежному випадку, яке моральне право ми матимемо вимагати дотримання законодавства від приватного сектору економіки?”

Також на селекторній нараді роз’яснювалося, що в об’єднаних територіальних громадах і громадах обласних центрів з’явилися повноваження, згідно з якими вони мають право контролю за дотриманням законодавства про працю, також мають право здійснювати перевірки як юридичних, так і фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю. Більше того, в разі виявлення порушень законодавства вони мають право накладати на порушників суттєві штрафи. До речі, допуск працівника до роботи без оформлення загрожує роботодавцю штрафом розміром у 17 тисяч гривень.

Як зазначив Міністр соціальної політики, контролювати дотримання законодавства органам місцевого самоврядування має бути ще й вигідно. Адже до місцевого бюджету зараховуватиметься 60% податку (пдфо).

Інформуючи про ситуацію з розміром та виплатою заробітної плати у Хмельницькій області заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко зазначив, що в області спостерігається тенденція щодо постійного зростання заробітної плати. Так, середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у жовтні 2016 року по області становила 4156,1 грн., що на 761,7 грн. або на 22,4% більше у порівнянні до січня місяця і склала 77,7% заробітної плати по Україні (5350 гривень).

Основною проблемою низького рівня оплати праці є «тіньова» зайнятість населення та виплата заробітної плати в «конвертах».

Водночас, варто зазначити, що станом на 01.12.2016 року у порівнянні із показниками на 01 липня поточного року покращилась робота щодо «тінізації» зайнятості населення.

Зокрема, збільшилась кількість найманих працівників в підприємців – платників єдиного податку ІІ групи на 6215 осіб, в підприємців – платників єдиного податку ІІІ групи на 2313 осіб,

Крім того, станом на 01.12.2016 року на 1 суб’єкта підприємницької діяльності – платника єдиного податку ІІ групи припадає 0,79 найманих працівника, що на 0,30 осіб більше показника на 01.07.2016 року (0,49 особи).