06.01.2017 — 16:29

Геннадій Зубко: Безпека людей – головне завдання оперативних штабів в надзвичайних погодних умовах

Сьогодні Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко у зв’язку з ускладненням погодних умов у регіонах України провів в ДСНС оперативну нараду у режимі відеоконференції за участю Голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Миколи Чечоткіна, керівників Укргідрометцентру, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, Мінрегіону, МОЗ, Укравтодору, Нацполіції, а також керівників областей та регіональних оперативних штабів.

Від Хмельниччини участь в нараді взяв заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко.

“Я наголошую на особистій відповідальності голів обласних держадміністрації, оскільки саме від їхніх дій залежить ефективна робота оперативних штабів з ліквідації наслідків негоди. У кожному регіоні необхідно й надалі здійснювати цілодобовий моніторинг синоптичної ситуації і у разі ускладнення обстановки негайно реагувати”, – зазначив Геннадій Зубко.

Голова ДСНС Микола Чечоткін поінформував учасників штабу, що впродовж 4-6 січня рятувальники витягли із снігових заметів 140 автомобілів, у яких перебувало 190 людей. В областях працює понад 3500 пунктів обігріву, у яких отримали допомогу більше 20 тисяч громадян. Служба порятунку розгорнула понад 100 мобільних пунктів. Також Микола Чечоткін звернувся до водіїв з проханням утриматися від користування власними авто та поїздок на далекі відстані.

Довідково: в Хмельницькій області станом на 06.01.2017 року забезпечені теплопостачанням 4625 (100%) житлових будинків, 683 (100%) дитячих садочки, 72 (100%) лікарні та 717 (100%) шкіл.

Усі 673 комунальні та відомчі котельні, працюють в штатному режимі.

В зв’язку з прогнозом різкого пониження температури  райдержадміністраціями посилено заходи із соціального захисту особливо вразливих верств населення, зокрема громадян похилого віку та інвалідів, які проживають самотньо, бездомних осіб, які не мають постійного місця проживання.

В області підготовлено 1061 одиницю снігоочисної та спеціальної техніки з них тяжкої 49. Органами влади та підрозділами ДП «Хмельницький облавтодор» заключено 490 угод щодо залучення додаткової техніки.

Для виконання аварійно-відновлювальних робіт створено 396 аварійно-ремонтних бригади, з 2402 чол. працівників ЖКГ, Хмельницькобленерго,  Хмельницькгаз та додатково при ускладненні обстановки можуть залучатись 189 аварійних бригад, у складі 461 чол.

Головним управлінням ДСНС підготовлено 12 одиниць інженерної техніки та 58 автономних джерел електропостачання, які можуть бути використані для забезпечення живлення об’єктів соціальної інфраструктури та життєзабезпечення.

Підрозділами облавтодору підготовлено 184 одиниці техніки та 90 од. навісного обладнання (відвали) для зимового утримання доріг., встановлено 11,4 тис. од. сигнальних віх, 1153 комплектів знаків зимової тематики,  10,2 км. снігозахисних щитів.

За період зимового утримання для очистки доріг загального користування службою автодоріг залучалось 18 сторонніх організацій (19 од. техніки) – загальна вартість виконаних робіт 275 тис. грн.

Облавтодором за період зимового утримання доріг використано протиожеледних матеріалів – 32,56 тис.тон. (61%)

Залишок протиожеледної суміші на сьогодні складає 20,4 тис. тон. та чистої технічної солі  432 тони., запас ПММ в підрозділах облавтодору – 17,7 т. бензину, 24,3 т. дизпалива, 1485 л. скрапленого газу.

З метою попередження випадків переохолодження та надання допомоги населенню розгорнуто 148 пунктів обігріву  з них 147 стаціонарних, 1 мобільний до яких протягом грудня звернулось 111 осіб. Інформація про місця їх розташування розміщена на веб-сайті ОДА.

Підготовлено 20 мобільних пунктів обігріву, які укомплектовані наметами, автономними засобами обігріву та необхідним майном.

На базі 3 зведених загонів та Аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС в області підготовлено 4 мобільні пункти життєзабезпечення.

Визначено 27 місць відстою транзитного автотранспорту на автошляхах державного та регіонального значення загальною ємністю 784 машиномісця.

В місцевих резервах накопичено 302,2 т. паливно-мастильних матеріалів, з них:   в регіональному резерві 31,7 т., в місцевих резервах 107,5 т.,  в сільських (селищних) радах та ОТГ –  163 т.

Для забезпечення запобігання  та ліквідації надзвичайних ситуацій, забезпечення  продуктами харчування  та медикаментами затверджено резервні фонди: в обласному бюджеті – 500,0 тис. грн., в місцевих бюджетах – 2 млн. 121 тис. грн.

Кризовим центром облдержадміністрації проводиться постійний моніторинг стану природної та техногенної безпеки, та надійного функціонування об’єктів життєзабезпечення населення.

За матеріалами управління цивільного захисту населення облдержадміністрації