11.01.2017 — 17:11

В області тривають заходи по ліквідації наслідків спалахів захворювання на африканську чуму свиней

За даними Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, станом на 1.01.2017 року поголів’я свиней в Хмельницькій області складає 330 тис. голів. З них 150,3 тис. голів утримуються на сільськогосподарських підприємствах.

Досить відчутних втрат область зазнала внаслідок втрати поголів’я у зв’язку із спалахами захворювання на африканську чуму свиней. З метою ліквідації спалахів хвороби та попередження її подальшого розповсюдження було забито та утилізовано шляхом спалювання 14737 свиней:

– у Дунаєвецькому районі – 46 голів;

– у Летичівському районі – 38 голів;

– у Новоушицькому районі – 15 голів;

– у Старокостянтинівському районі – 8532 голів;

– у Полонському районі – 6106 голів.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області, на сьогодні карантинні обмеження  щодо африканської чуми свиней знято із смт Летичів  та смт. Нова Ушиця, а у ТОВ «Подільський бекон» (с.Воронківці Старокостянтинівського району) та СТОВ “Агрофірма “Маяк”” (м.Полонне)  обмеження ще тривають. В даних господарствах проводиться механічна очистка, миття приміщень свинарників та дезінфекція.

В зоні захисту проведено облік всього поголів’я свиней. Проводиться щоденне опитування власників тварин стосовно випадків захворювання чи загибелі свиней в зоні захисту. Розпочато вивезення на забій з подальшою промпереробкою свиней з зони захисту(с. Воронківці та м. Полонне).

В зоні нагляду проведено облік поголів’я свиней, клінічний огляд, проводиться роз’яснювальна робота щодо  небезпеки АЧС та заходи біозахисту приватних господарств громадян та підприємств, діяльність яких пов’язана з обігом свиней.

Проводиться обстеження  шкільних закладів, закладів громадського харчування, продуктових магазинів на предмет заборони реалізації та використання продукції тваринництва без відповідних супровідних документів.

Карантин буде знято через 40 днів після  знищення всіх свиней в епізоотичному осередку (що вже зроблено), забою свиней у зоні захисту (с. Воронківці та м. Полонне) та проведення комплексу ветеринарно-санітарних робіт.

В умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней  здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин.

У зв’язку з цим Держпродспоживслужба нагадує про необхідність безумовного дотримання таких правил:

– утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;

– не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;

– обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

– при вході в тваринницьке приміщення встановити елементарний дезбар’єр для дезінфекції взуття;

– не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам (окрім ветеринарних лікарів);

– забезпечувати закритий режим роботи господарства;

– не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;

– утриматися від вирощування свиней у приватному господарстві, якщо ви мисливець, або з якихось причин маєте постійний контакт із дикою фауною;

– не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;

– терміново повідомляти державну службу ветеринарної медицини у випадках загибелі свиней та при підозрі їх захворювання.

Дотримання вищевказаних елементарних заходів убереже ваших тварин від захворювання на африканську чуму свиней, а вас – від непередбачуваних матеріальних втрат.