24.01.2017 — 18:04

Олег Фасоля: Питання виплати освітянам заробітної плати, передбаченої законом, перебуває на постійному контролі

Департаментом освіти і науки проведено аналіз наданих районами інформацій та встановлено, що загальна потреба на забезпечення виплати заробітної плати у січні в установах та закладах освіти області становила 158 млн. грн, в тому числі за рахунок освітньої субвенції на зарплату педпрацівникам шкіл – 83 млн. грн.. Про це повідомив директор Департаменту науки і освіти облдержадміністрації  Олег Фасоля 24 січня на засіданні колегії облдержадміністрації.

Як повідомлялося раніше, за рішенням Уряду України з січня 2017 року на 2 тарифних розряди збільшено розмір заробітних плат педагогічних працівників, які фінансуються за рахунок коштів освітньої субвенції, також зросла до 3200 грн. мінімальна заробітна плата всіх працюючих, що призвело до значного збільшення потреби коштів на оплату праці.

З метою належного фінансування закладів освіти у січні 2017 року Департаментом освіти і науки ОДА  проведено нараду, вебінар та засідання колегії Департаменту освіти і науки, де обговорювались питання щодо вжиття заходів для забезпечення вчасної, і в повному обсязі, виплати авансу та заробітної плати працівникам установ та закладів освіти відповідно до чинного законодавства з урахуванням росту мінімальної зарплати та підвищених коефіцієнтів Єдиної тарифної сітки .

Зобов’язано  керівників управлінь та відділів освіти вжити заходів для уникнення зрівнялівки заробітної плати педагогічних і технічних працівників шляхом встановлення доплат, надбавок  та  преміювання.

Олег Фасоля відзначив, що в цілому по області передбачена на січень сума коштів відповідає потребі і вже дозволила виплатити аванс за січень вчасно і в розмірах, передбачених законодавством.

Однак, як зауважує головний освітянин області, за попередніми даними управлінь/відділів освіти в окремих містах і районах існує дефіцит  коштів для виплати заробітної плати за рахунок освітньої субвенції, зокрема у містах Кам’янець–Подільському, Шепетівці; у Ярмолинецькому, Славутському, Городоцькому районах; у Берездівській, Наркевицькій, Ганнопільській, Старосинявській об’єднаних територіальних громадах.

У ряді адміністративно-територіальних одиниць через брак коштів доплата педагогічним працівникам за престижність передбачена у розмірі 4-5% (м.Шепетівка, Дунаєвецький, Полонський, Славутський, Теофіпольський райони, Ганнопільська ОТГ, Дунаєвецька міська ОТГ). В Ярмолинецькому районі передбачається зняття надбавки за престижність педагогічних працівникам з 01 березня 2017 року.

В окремих місцевих бюджетах існує проблема з диференціацією в оплаті праці робітників і висококваліфікованих спеціалістів. Дане питання в основному вирішено  в загальноосвітніх навчальних закладах, проте частково  залишається проблема в оплаті праці дошкільних і позашкільних закладів окремих міст, районів, ОТГ, у яких   коштів для виплати надбавок, премій в кошторисних призначеннях не вистачає. За оперативними даними відділів освіти дефіцит коштів в місцевих бюджетах існує у  м.Кам’янець – Подільському, Полонському, Славутському, Чемеровецькому, Шепетівському районах, Ганнопільській, Новоушицькій, Полонській, Старосинявській ОТГ.

Олег Іванович також повідомив, що з метою своєчасної виплати заробітної плати працівникам ПТНЗ, відповідно до вимог норм чинного законодавства керівників ПТНЗ зобов’язано  забезпечити диференціацію заробітної плати працівникам, які отримують заробітну плату на рівні мінімальної у межах фонду оплати праці, шляхом встановлення доплат, надбавок, премій з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи.

Станом на 23.01.2017 року аванс працівникам ПТНЗ виплачено з дотриманням нормативних актів.

Враховуючи те, що з 1 січня 2017 року професійно-технічні навчальні заклади освіти фінансуються із декількох джерел, а саме: за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету, місцевими бюджетами на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти, залишається відкритим питання прийняття на законодавчому рівні чіткого порядку та  переліку педагогічних посад, оплата праці яких здійснюється за рахунок  освітньої субвенції.

Директор Департаменту освіти і науки запевнив учасників засідання, що питання вчасної і в повному обсязі виплати заробітної плати знаходиться на постійному контролі. Перед керівниками місцевих управлінь/відділів освіти поставлено завдання щодо вжиття заходів для забезпечення фінансування заробітної плати працівників освіти шляхом економного та цільового використання бюджетних коштів, оптимізації мережі шкіл та класів. Проблеми щодо виділення  додаткового фінансування  будуть розглядатись на сесіях місцевих органів виконавчої влади, що дасть можливість забезпечити повноцінне функціонування галузі.

За матеріалами Департаменту освіти та науки облдержадміністрації

 

Зберегти

Зберегти