27.01.2017 — 09:40

Інформація про діяльність Північно-західної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України на території Хмельницької області у IV кварталі 2016 року

Північно-західна державна інспекція з ядерної та радіаційної безпеки є територіальним органом Державної інспекції ядерного регулювання України і забезпечує реалізацію державної політики у сфері використання ядерної енергії на територіях Волинської, Рівненської, Тернопільської та Хмельницької областей.

На території Хмельницької області джерела іонізуючого випромінювання (далі – ДІВ) використовуються 135 підприємствами, організаціями та установами. В тому числі: промисловими та науково-дослідними закладами -18, лікувально-профілактичними установами – 117.

У IV кварталі 2016 року Північно-західною Держінспекцією було розглянуто заяви 3 заяви суб’єктів діяльності у сфері використання ядерної енергії Хмельницької області. За результатами розгляду прийнято рішення про видачу 2 ліцензій на право провадження діяльності з використання ДІВ  Чорноострівській районній лікарні № 2 та приватному підприємству “Фірма “Політехсервіс”, а також внесено зміни до діючої ліцензії Віньковецької центральної районної лікарні.

Північно-західною Держінспекцією у напрямку здійснення державного нагляду за до триманням підприємствами, установами та організаціями Хмельницької області вимог законодавства України, норм, правил і стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, умов виданих ліцензій у сфері використання ядерної енергії у IV кварталі 2016 року проведено 2 інспекційних (передліцензійних) обстеження та 5 планових інспекційних перевірок. За результатами проведених обстежень складено 7 актів та надано 6 приписів щодо усунення виявлених порушень.

Станом на 30.12.2016 року зареєстровано в Державному регістрі ДІВ 5 генераторів іонізуючого випромінювання, що використовуються в дентальній та діагностичній радіології та 2 джерела іонізуючого випромінювання, що використовуються в радіоізотопних приладах контролю.

Північно-західна державна інспекція вкотре звертається до усіх суб’єктів, які проваджують діяльність з використанням джерел іонізуючого випромінювання, про необхідність проведення державної реєстрації у відповідності до постанови КМ № 1718 від 16 листопада 2000 р. При відсутності реєстрації, у відповідності до ст.17-1 Закону України «Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії», суб’єкти діяльності у сфері використання ядерної енергії несуть відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від п’ятисот до п’ятдесяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Порушень ядерної та радіаційної безпеки при провадженні діяльності з використання ДІВ суб’єктами Хмельницької області, які б призвели або могли призвести до несанкціонованого опромінення або радіоактивного забруднення навколишнього природного середовища, у IV кварталі поточного року не виявлено.

За інформацією Північно-західної державної інспекції з ядерної та радіаційної безпеки Держатомрегулювання України

Зберегти