17.02.2017 — 16:49

До 500-річчя Реформації

На виконання Указу Президента України від 26 серпня 2016 року №357/2016 “Про відзначення в Україні 500-річчя Реформації”, постанови Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 року, розпорядження голови обласної державної адміністрації від 27.12.2016 року №681/2016-Р  “Про затвердження плану заходів з відзначення в області 500-річчя Реформації”, 17 лютого в читальному залі гуманітарного профілю Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки відбулось  засідання круглого столу.

У його роботі взяли участь: начальник управління культури, національностей, релігій та туризму обласної державної адміністрації  Ірина Трунова; голова обласного міжденомінаційного оргкомітету з підготовки заходів до 500-річчя Реформації  Валерій Хома; голова координаційної ради  з підготовки та відзначення 500-річчя Реформації Павло Сівець; основні служителі протестантських дономінацій області; керівники обласних закладів культури; керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації.

У ході засідання присутні обговорили  план заходів з відзначення в області 500-річчя Реформації; визначили наступні кроки співпраці та перспективи взаємодії закладів культури, освіти та релігійних установ. Учасники переглянули відеоролик з історії Реформації, ознайомилися з книжково-ілюстративною виставкою з фондів бібліотеки “500 років Реформації: історичний аспект”.  Особливу увагу приділили Всеукраїнській науково-краєзнавчій  конференції “Стародавній Меджибіж в історико-культурній спадщині України: релігія і церква як чинник історичних та суспільних процесів Східної Європи”, яка увійшла до плану заходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України та відбудеться у жовтні поточного року на базі державного історико – культурного заповідника “Межибіж”.

Важливою подією у ході засідання стало нагородження медаллю Міністерства оборони України “За сприяння Збройним Силам України” керівника соціального відділу оргкомітету R-500, волонтера АТО, завідувача поліклініки Хмельницького обласного онкологічного диспансеру Світака Ігоря Євгеновича.

Під час засідання, Олександр Савчук, помічник пастора церкви у м. Хмельницькому представив присутнім видання “Славянский библейский комментарий”,  що являє собою однотомний коментар, об’ємом 1840 сторінок на всі канонічні книги Старого і Нового Завіту, авторами якого є служителі Євро-Азіатського простору. Видання подаровано у фонди Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки. Крім того, представники протестанських деномінацій подарували бібліотеці свої видання.

Довідково:

Реформа́ція (від лат. reformatio — перетворення, виправлення) — католицький церковно-релігійний, духовно-суспільний та політичний рух оновлення в країнах Західної та Центральної Європи у XVI столітті, спрямований на повернення до біблійних першоджерел християнства, який набув форми релігійної боротьби проти католицької церкви і папської влади.

Реформацію пов’язують з іменами Мартіна Лютера, Жана Кальвіна та Ульріха Цвінглі  і, відповідно, називають протестанською, лютеранською або євангелічною.

Безпосереднім початком Реформації вважають розповсюдження Лютером персональних листів-звернень, в яких він доводив, що Спасіння та Божа милість досягаються завдяки Вірі, а не сповіді в гріхах. Загальним суспільним поштовхом стала публікація латинською 31 жовтня 1517 року в місті Віттенберзі заклику до теологічної дискусії у вигляді 95 тез, в яких йшлося про гріх та кару, і особливо критикувалась торгівля індульгенціями (грамоти на відпущення гріхів).

Ініційований Мартіном Лютером, церковно-релігійний рух спричинив розрив єдності західно-європейської церкви — появу національних церковних спільнот та виникнення нової теології протестантизму.