03.03.2017 — 12:44

Спалювання сухої рослинності та сміття шкодить людині та довкіллю!

Спалювання сухих рослинних залишків стало для наших громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей.

При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук.

Додаткова проблема полягає в тому, що з рослинністю, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.

При згоранні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря йде до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. Саме вони стають причиною подразнення дихальних шляхів, кашлю. Щільний чорний дим від горіння пластикового сміття містить канцерогенні поліциклічні вуглеводні. Це спричиняє  різноманітні онкологічні захворювання, хвороби легенів, різного роду алергії.

Дуже часто спалювання сухих рослинних залишків призводить до великомасштабних пожеж. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко. В результаті випалювання сухої трави збіднюється видовий склад рослинного і тваринного світу, випалювання призводять до помітного зниження родючості ґрунту. Від сильної трав’яної пожежі гинуть практично всі тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту.

За порушення природоохоронного законодавства передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладання штрафів, а за особливо великі збитки передбачена і кримінальна відповідальність.

Департамент екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації закликає населення бути обережними, свідомими, обачливими та не порушувати законодавство України.

За інформацією Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації