07.04.2017 — 09:35

7 квітня 2017 року – Всесвітній День здоров’я. Девіз дня: «Депресія. Давай поговоримо»

7 квітня 2017 року світова громадськість відзначає Всесвітній день здоров’я. Цей день відзначається світовою спільнотою у день створення Всесвітньої організації охорони здоров’я, устав якої було прийнято 7 квітня 1948 року.

Мета кампанії полягає у тому, щоб якнайбільше людей з депресією звернулись по медичну допомогу і отримали її. Цільовими групами цьогорічної кампанії обрані категорії населення, яких проблема торкається в найбільшій мірі: молодь у віці 15-24 роки, жінки дітородного віку (особливо молоді матері), а також люди похилого віку (старші за 60 років).

Психічне здоров’я є найважливішим компонентом загального благополуччя, нормальної життєдіяльності і стійкості до потрясінь як окремих людей, так і цілих країн.

В усьому світі негативні стереотипи, пов’язані з психічними розладами як і раніше, заважають людям звертатись по допомогу. Обговорення проблеми депресії з членом сім’ї, другом або професійним медпрацівником, а в більшому масштабі – на робочому місті, в школі, у засобах масової інформації, соціальних мережах – все це може подолати негативні стереотипи і підштовхнути нарешті людей до пошуку підтримки і спеціалізованої медичної допомоги.

Протягом життя 10-15% людей можуть хворіти на депресію або відчувати прояви депресивного синдрому. Це захворювання обумовлено порушенням хімічного балансу мозку, супроводжується психічними стражданнями і потребує серйозного лікування. Надзвичайні гуманітарні події і конфлікти загострюють потреби людей як у лікуванні, так і у профілактиці психічних розладів.

Серед пацієнтів, які звертаються до  загальної мережі медичних закладів України, 20-30% страждають на ті чи інші депресивні розлади, і коло їх постійно розширюється у зв’язку з соціальними кризовими ситуаціями. Хронічні хвороби, алкоголізм, наркоманія можуть супроводжуватись  депресією. За даними статистики, у двох випадках з трьох широко розповсюджені серед населення порушення сну обумовлені психічними проблемами.

Саме депресія – найбільш поширений психічний розлад в наші дні. Від неї страждає кожен десятий у віці старше 40 років, дві третини з них – жінки. Серед осіб старше 65 років депресія зустрічається в три рази частіше.

Також депресії та депресивних станів схильне близько 5% дітей і підлітків у віці 10-16 років. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, депресія є провідною причиною підліткової захворюваності, поширеність депресії (всіх різновидів) в юнацькому віці (до 25 років) становить від 15 до 40%.

Депресія є серйозним розладом психіки, при якому страждає сама хвора людина і близькі йому люди. Розвиток психічного розладу у одного з членів сім’ї порушує сімейні взаємовідносини. Порочне коло взаємовпливів може закінчитись сімейними драмами і психічними розладами  у раніше здорових членів родини.

В Хмельницькій області надається повний об’єм психіатричної, психотерапевтичної, психологічної та соціально-правова допомога при депресивних розладах. В умовах Хмельницької обласної психіатричної лікарні № 1 можна отримати стаціонарну допомогу. На базі Хмельницького обласного психоневрологічного диспансеру працюють дитячі та дорослі психіатри, психотерапевт, психолог, функціонує денний стаціонар, соціальний працівник та юрист надають соціально-правову допомогу. Установа тісно співпрацює з волонтерськими організаціями.

В диспансері працює телефон “гарячої лінії” (097-277-21-46) для нагального вирішення психологічних та психічних проблем тих, хто цього потребує. В центральних районних лікарнях працюють лікарі-психіатри та психологи. Регулярно проводяться виїзди лікарів-психіатрів обласного диспансеру в районні медичні заклади для надання консультативної допомоги. Для забезпечення повноцінної реабілітації учасників проведення АТО в шпиталі учасників війни працює психолог.

За матеріалами обласного Центру здоров’я