25.04.2017 — 17:22

Відбулася всеукраїнська відео-нарада з актуальних питань регіонального розвитку

25 квітня під головуванням Віце-прем’єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка в онлайн-режимі відбулася всеукраїнська відео-нарада з актуальних питань регіонального розвитку.

Від Хмельниччини участь у засіданні взяли заступники голови адміністрації, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, начальник ГУ ДСНС у Хмельницькій області Едуард Братко та відповідальні за координацію роботи з питань децентралізації.

Геннадій Зубко розпочав відео-нараду з питання про співпрацю МОНу та Мінрегіону щодо створення Нового освітнього простору в 200 школах України.

«Наша мета – створити повноцінний комфортний освітній простір. Комфортний у всіх сенсах – і з точки зору облаштування та технічного забезпечення шкіл, і з точки зору наповнення навчального процесу. Але для цього має бути ініціатива від обласних адміністрацій та голів громад», – наголосив Геннадій Зубко.

За словами Геннадія Григоровича, для опорних шкіл, які відібрані для участі у пілотному проекті передбачено декілька джерел фінансування: кошти ДФРР (передбачено 3,5 млрд грн), субвенція на формування інфраструктури ОТГ (1,5 млрд грн), субвенція з держбюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій (4 млрд грн), освітня субвенція, місцеві бюджети, кошти міжнародної технічної допомоги.

В свою чергу, Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зазначила, що 50 із 200 шкіл, в яких буде створено новий освітній простір цього року, МОН також пілотуватиме нові освітні програми та матеріали для першого класу Нової української школи.

«Пілотні школи та вчителі першого класу, що там викладають, стануть першопрохідцями. Саме вони апробують новий стандарт початкової школи, програми та освітні матеріали, що застосовуватимуться у навчальному процесі. На основі їхніх зауважень будуть сформульовані зміни та поправки до пілотованих матеріалів, після чого вони будуть запроваджені по всій Україні у 2018 році, коли перший клас піде в Нову Українську Школу», – пояснила Лілія Гриневич.

Підсумком даного питання стало підписання спільного листа МОНу та Мінрегіону щодо створення Нового освітнього простору.

Також на засідання було порушено питання про створення Центрів безпеки громадян в об’єднаних територіальних громадах, які будуть поєднувати пожежно-рятувальний підрозділ, кабінет поліцейського, медичний пункт та єдиний диспетчерський пункт.

“Безпека громадян – найголовніше завдання. Тому створення Центрів безпеки громадян — це вже зовсім нова якість послуги, яку надає ДСНС, на рівні громади. Це можливість і спроможність громади повноцінно убезпечити життя своїх мешканців”, – відмітив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Вартість такого базового Центру безпеки складає 2,3 млн гривень, а оптимального – 3 млн гривень.

На завершення відео-наради Геннадій Зубко нагадав, що 28 квітня закінчується термін надання до Мінрегіону переліків інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2017 році.